Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Най-подходящите породи кучета за спорт

Сподели:

  Спортът е здраве. Ежедневните физически упражнения са жизненоважни както за хората, така и за кучетата. При отделните видове кучета нуждата от активност се проявява по различен начин. Породите, които са най-ориентирани към спортни занимания, са пойнтърите, шпаньолите, ретривърите, сетерите, териерите.

  Спортните породи кучета лесно се поддават на дресировка и са приятелски настроени към хората. Освен това са много издръжливи, радват се на дълги разходки и на играта "донеси", а кучетата от т.нар. „водни породи” обожават да плуват.

  Природата е дарила спортните кучета с плътна водоустойчива средно дълга права (къдрава или вълниста) козина, която да ги предпазва от вредни климатични влияния. Спортните кучета са много подходящи за семейства с деца. Важно условие, за да растат здрави и щастливи е да им се осигурява ежедневна порция физическа активност.

 

Ето кои са най-активните породи, назовавани като спортни кучета или кучета за спорт:

 

Тибетски териер

 

  Размерът може да ви заблуди, тъй като тибетските териери не много големи на вид кучета, но са изпълнени с много енергия. Преди повече от 2000 години те са били много търсени за  развъждане и гледане по манастири, защото са добродушни по характер и верни другари. Освен това хората са ги възприемали като късметлийски кучета. Служели са за пазачи на дома и стадото. Тибетските териери са пъргави и подвижни животни, които обожават да скачат, да се катерят и играят в снега.

 

 

Лабрадор ретривър

 

  Лабрадор ретривърите са най-търсената порода за семейни кучета по цял свят. Те са внимателни, лоялни, умни и безкрайно надеждни по отношение на децата. Не са подходящи за отглеждане в апартамент, но могат да се приспособят към живота в градска среда, стига да им се отделя всеки ден достатъчно време за раздвижване. Лабрадорите за много добродушни, подчиняват се на заповеди, което ги прави лесни за обучение.

 

Португалско водно куче

 

  Породата е развъждана и високо ценена от далечни времена заради нейните необикновени качества - да плува, лови риба, намира паднали гнезда и пр. Понеже много обичат водата тези кучета са идеални за хора, които си падат по каране на сърф и плуване, защото с удоволствие биха им правили компания. Португалските водни кучета винаги предпочитат да стоят неотлъчно до стопаните си.

 

 

Немски късокосмест пойнтер

 

  Немските късокосмести пойнтери са много атлетични, подвижни и интелигентни същества. Мястото им не е в голям град. Те имат постоянна нужда от физически и умствени предизвикателства. Поддават се на дресировка и с лекота усвояват нови умения. От тях излизат чудесни семейни кучета, само че трябва да се внимава, защото могат да бъдат прекалено буйни и свръхактивни, а това не е добре ако има твърде малки деца наоколо. Кучетата от тази порода имат много добре развити ловни инстинкти. Отдава им се да преследват фазани, пъдпъдъци, диви гъски, водни птици, еноти, опосуми и сърни. Умеят много бързо да се адаптират към ловния стил на стопаните си.

 

Унгарска визла

  Късокосместите кучета от породата унгарска визла се отличават с елегантното си, силно, мускулесто тяло. Те са симпатични, изпълнени с живот, всеотдайни и понякога малко по- чувствителни от обикновено. Трябва да се гледат на просторни места, където да могат да тичат и изразходват енергията си на воля. Много е важно за тяхното здраве стопаните им да не пропускат задължителната ежедневна разходка. За да стане достатъчно общителна унгарската визла трябва да започне да се възпитава от малка за да порасне уравновесена и да не проявява нервно поведение. Такива кучета е добре да се гледат от семейства, които също са много активни и обичат да спортуват.

 

Далматинец

 

 

  Далматинците са много будни и активни кучета. Те могат да надбягат дори коне, което ги прави чудесен другар за сутрешен джогинг. Те не само ще помагат на стопанина си да поддържа стабилно темпо в бягането, но и винаги бдят над неговата безопасност.

 

Кокер шпаньол

  Американският кокер шпаньол е по-малък по размери в сравнение със своя братовчед английския кокер шпаньол, но и двата вида имат гъста и мека козина, която им придава много аристократичен вид. Тези кучета са миловидни и красиви, което ги прави много търсени за гледане в домашна среда. Освен за изложби на кучета шпаньолите могат да се похвалят с някои далеч по-впечатляващи качества, а именно че са много добри в лова и преследването. Шпаньолите се разбират чудесно с деца и умеят да се държат възпитано с непознати. Могат да се приспособят да живеят в апартамент, но тъй като са много подвижни и активни, стопаните им не трябва да забравят да ги разхождат всеки ден. Макар да влизат в групата на малките към средно големи кучета, шпаньолите не са по-малко енергични от едрите си събратя. Напротив, те също са чудесен избор за хора, които обичат да спортуват.

 

Джак Ръсел териер

 

 

  Малък, но изненадващо силен и енергичен. Териерите Джак Ръсел са много подвижни и с огромен запас на свободна енергия и само търсят удобен момент да я изкарат навън. Който си търси малка компактна порода издръжливо куче, което да го придружава на ежедневния крос на дълги разстояния, може да си вземе Джак Ръсел и определено няма да сгреши.

 

Рат териер

  Рат териерите са американска порода кучета с дълга история. В миналото хората са ги развъждали, защото са били надеждни пазачи на дома и стадото, с развити ловни инстинкти, уравновесени и с добро поведение. Днес рат териерите са обект на обожание от много семейства. Те се поддават на дресировка, разбират и се подчиняват на команди. Имат още едно високо ценено от някои хора качество - много са добри в преследването на вредители. Рат териерите са също добър избор за куче, който може да ви прави компания докато тренирате.

 

Родезийски риджбек

 

  Първоначално породата е била развъждана заради развитите ѝ ловни инстинкти, бързина и кураж. Кучетата Родезийски риджбек са били използвани за лов на лъвове в Африка. Природата ги е дарила с много атлетично издължено грациозно тяло и къса козина, благодарение на която могат да тичат на воля дори в много горещо време. 

 

Ваймаранер

  Ваймаранер е популярна порода едри кучета, известни със своята пъргавина, голяма енергия и нестихваща нужда да бъдат активни. Кучетата Ваймаранер са отлични ловци – бързи, енергични и упорити в преследването на плячката. Препоръчва се да не ги отглеждат неопитни гледачи, защото понякога са неудържими във вихъра си и само някой с опит, може да успее да ги подчини и контролира. Ваймаранерите не приемат добре децата, освен ако не са свикнали с тях от малки. Когато са добре възпитани тези животни са превъзходни, иначе са склонни да проявяват деструктивно поведение, непокорство и стремеж да доминират над останалите кучета.

 

Епаньол бретон

  Бретанските шпаньоли са много активни кучета със средна големина. Определят се като изключително умни, лоялни и лесни за дресировка животни. Подходящи са за спорт или лов. От тях излизат страхотни семейни кучета, защото се разбират отлично с деца и имат развити инстинкти да закрилят близките си. Козината им не пада често и е лесна за поддръжка. Много е важно стопаните да им осигуряват нужната доза активност всеки ден.

 

Още породи кучета, известни със своя нестихващ запас от енергия, които могат да бъдат надежден другар в тренировките по бягане, както и в други спортни и ловни начинания.

 

Чезапикбей ретривър

Автралийска овчарка

Сибирско хъски

Голдън ретривър

Английски спрингер шпаньол

Ирландски сетер

Бордър коли

Австралийско пастирско куче

Доберман пинчер

Шетландска овчарка

Уелско корги пембрук

Бернски зененхунд

Лагото романьоло

 

Харесайте страницата ни във Facebook