Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Обучени с кликер и наградки

Сподели:

 

Какво е обучение с кликер? Кликерът е малко устройство, което издава щракащ звук. То се използва, за да се даде сигнал на домашния любимец, че е   изпълнил правилно команда и ще получи награда. Всеки път когато вашето куче направи нещо, което желаете кликате и му давате малко вкусно лакомство. Треньорите, които използват кликери се опитват да постигнат положително обучение като игнорират или предотвратяват нежеланото поведение. Целите в обучението се разделят на малки, постижими стъпки. Наказания не се използват когато се практикува този метод.

Защо да не го поощряваме с „добре” и „да” вместо да кликаме? Може и по този начин, но с кликането обучението е по-бързо и лесно.

Трябва ли да носим кликера с нас през цялото време?  Не. Кликерът е инструмент за обучение и не е необходимо да се използва след като кучето започне да разбира какво желаете от него. На този етап вече може да използвате устно съобщение за добре свършената работа. Ако забравите кликера може да използвате думи (въпреки че е по неефективно) като „добре”.

Няма ли всички тези лакомства, които даваме по време на обучението да направят кучето ми дебело? Наградките трябва да са с размера на фъстък, да се използват умерено и да се приспаднат от дневната порция на кучето. При обучение вкъщи може да използвате част от храната, която му давате като наградка, но когато сте навън и дразненията за кучето са значително повече, наградката трябва да е по ценна и вкусна за него като месо или сирене например.

Може ли да използвам други награди, различни от лакомства? Може и е много важно да се използват и други награди. Добре е да се използва кликер и лакомство в началната фаза на обучението а после да се премине на устно поощрение и всякакви награди след като желаното поведение е усвоено. Добра идея е да карате кучето да изпълнява някаква команда преди да му дадете нещо, което обича (например играчка или почесване).

Ако използвам кликер и храна за обучение на кучето си, това не означава ли, че то ще се подчинява само ако види наградата или кликера? Това е вярно само ако треньорът направи грешката винаги да показва лакомството първо. За да провеждате този метод на обучение правилно трябва винаги да награждавате кучето след като е изпълнило командата.

Не би ли трябвало кучето ми да ме слуша, защото ме обича и уважава, а не само заради лакомствата? И да и не. Често карате кучето си да прави неща, които то не желае и то независимо от обстоятелствата, които се случват около него. Често е необходимо нещо повече от добра връзка помежду ви, за да го мотивирате и изборите са два – наказание или награда.

Могали да науча кучето си да НЕ прави неща с кликер обучението? Да, може просто да кликнете и наградите домашния си любимец за въздържане от поведение, което не харесвате. Методът може да се използва, за да го научите на заместващо поведение на това, което не желаете да проявява. Например може да го дресирате да сяда вместо да скача, когато ви поздравява. Кликерът не трябва да се използва за разсейване на кучето от нередното му поведение.

Какво да правя ако кучето ми не се подчинява на команда? Ако кучето ви не се подчинява, значи тренировъчният процес е бил неправилен или недовършен, за което вие трябва да поемете отговорност. Или наградите ви не са били достатъчно добри или обучението не е било достатъчно старателно. Опростете задачата и опитайте отново.

Какви трябва да са лакомствата за награда? Наградките трябва да са максисмум с размер на фъстък и да са на лесно достъпно място (в джоба ви, в треньорска торбичка или под ръка на масата). Силно разсейващата среда при обучение изисква по-качествени лакомства за награда. Добра смесица от различни награди гарантира постоянния интерес на домашния любимец и приятната му изненада.

Някои идеи за наградки:

 • Останалото от обяда месо направено на кубчета – за да ги изсушите ги пуснете в микровълновата три пъти по тридесет минути завити в хартиена кърпа
 • Крема сирене или фъстъчено масло
 • Зърнени закуски
 • Суха храна за кучета
 • Котешка храна или лакомства
 • Сушен дроб
 • Пастърма
 • Парченца морков или ябълка
 • Пуканки
 • Готови лакомства за кучета
 • Ледени кубчета

 

 

Обяви за Кучета
Търся дом
Търся дом
Цена: Безплатно!
гр.Добрич

Харесайте страницата ни във Facebook