Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Тибетски териер

Сподели:

Други наименования: Тибетски голям териер

Произход, качества и предназначение на породата

Родината на тези кучета е Тибет, а данни за тях има още от преди много векове. В миналото представителите на породата са били развъждани и отглеждани от монасите и в никакъв случай не се продавали, а само се подарявали между хората. Да получиш като подарък такова куче се е смятало като пожелание за сполука, голямо приятелство и щастие.

Външен вид

Височина: от 36 до 43 см.
Тегло: от 8.2 до 13.6 кг.
Тяло: средно голямо и с квадратна форма
Очи: тъмни и скрити под козината на кучето
Носна гъба: черна
Уши: висящи
Опашка: покрита с пухкава козина, носи се над гърба
Козина: с дълъг косъм, права или на вълни
Окраска: в най-разнообразни цветове

Характер и поведение

Тибетските териери са много умни, забавни и предани кучета, които силно се привързват към своите стопани. Отнасят се добре с по-големите и внимателни деца и с другите домашни любимци в домакинството, но към непознатите са резервирани и винаги нащрек.

Отглеждане

Представителите на тази порода могат спокойно да се отглеждат в апартамент, но се нуждаят от редовни разходки. Лесно се поддават на обучение, но то трябва да включва единствено положителни методи. Козината им се нуждае от редовно разресване, за да изглежда добре.

Здравословни проблеми и продължителност на живота

Тибетските териери се отличават с добро общо здраве, но са предразположени към очни проблеми, дисплазия на тазобедрената става и проблеми с колянните стави. Средната продължителност на живота им е около 12-15 години.

Харесайте страницата ни във Facebook