Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Епаньол бретон

Сподели:

Други наименования: Бретон шпаньол; Френски бретон шпаньол; Епаньол бретон шпаньол; Бретански шпаньол; Бретонски спаньол; Британи шпаньол

Произход, качества и предназначение на породата

Родината на епаньол бретона е Франция, а породата възниква в края на 19 век. Тези кучета се отличават като много интелигентни, активни и способни ловци на пернат дивеч и са много предпочитани помощници от ловците.

виж в пълен размер

Външен вид

Височина: мъжки - от 43 до 53 см., женски - от 46 до 51 см.
Тегло: мъжки - от 16 до 18 кг., женски - от 14 до 18 кг.
Тяло: със средни размери
Глава:  със средни размери, има издължена муцуна и заоблени скули
Очи:  в цвят амбър или лешник
Носна гъба: тъмна
Уши: клепнали, къси, триъгълни
Опашка: къса
Крайници: дълги, преимущество за лова
Козина:  мека, вълниста или права 
Окраска:  бяло с оранжево, бяло с ливър, бяло с черно, като е възможна и комбинация от три цвята

Характер и поведение

Епаньол бретоните са изключително забавни, социални, енергични и винаги приятелски настроени кучета, чудесни компаньони. Отнасят се чудесно към децата и другите домашни животни в семейството, на което принадлежат. Сред най-любимите им занимания е плуването и са добри плувци.

Отглеждане

За предпочитане е тези кучета да се отглеждат в къща с голям двор или ферма, малките затворени пространства на апартаментите ще ограничават нуждата им от движение, а това ще ги направи нещастни. Подходящи любимци са както за семейства с деца, така и за възрастни хора, които ще го обгръщат с внимание и любов. Епаньол бретоните се поддават лесно на обучение и ще се радват да изпълняват задачите, които са им поставени. Козината им се поддържа елементарно, само трябва да се сресва сравнително често. Важно е ушите на кучетата често да се проверяват, за да не се инфектират.

Здравословни проблеми и продължителност на живота

Тази порода кучета е предразположена към епилепсия и дисплазия на тазобедрената става, но като цяло се отличава с много добро здравословно състояние. Средната продължителност на живота й е около 12-15 години.

Харесайте страницата ни във Facebook