Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Чезапикбей ретривър

Сподели:

Други наименования: Американски чезапикбей ретривър

Произход, качества и предназначение на породата

Родината на тези кучета е САЩ, а историята им започва след инцидент през 1807 година, когато английски кораб потъва близо до Мериленд. Тогава оцеляват две кучета порода нюфаундленд, които били кръстосани с ретривъри и с течение на времето се получила породата, която познаваме днес. Чезапикбей ретривърите се отличават като способни ловци на пернат дивеч, надеждни пазачи и добри кучета преследвачи.

Външен вид

Височина: мъжки - от 58 до 66 см., женски - от 53 до 61 см. 
Тегло: мъжки - от 29 до 36 кг., женски - от 25 до 32 кг. 
Тяло: с добре развита мускулатура
Глава: широка, муцуната е със средна големина
Очи: в разнообразни нюанси на жълтото
Уши: малки, клепнали
Крайници: мускулести и с ципи между пръстите, което спомага за плувните умения на кучетата от тази порода
Козина: къса, на вълни, водонепромукаема
Окраска: бежова, червена, кафява

Характер и поведение

Представителите на тази порода са много умни, дружелюбни, весели и игриви кучета. Отнасят се чудесно към децата и другите домашни любимци от семейството, на което принадлежат. Към непознатите са много бдителни и винаги нащрек, чудесни кучета пазачи. Сред любимите им занимания е плуването и ще е добре да му се осигурява такава възможност от време на време.

Отглеждане

Апартаментите не са подходящи жилища за тези кучета, тъй като те се нуждаят от повече пространство и много движение, за да изразходват своята енергия и да се чувстват в добра форма. Препоръчва се стопаните им да имат опит в отглеждането на кучета, за да се справят по-лесно с упорития характер на породата (понякога), както и да провеждат адекватно и смислено обучение на своите любимци. Козината на тези кучета се нуждае само от разресване сравнително рядко, а банята не се препоръчва, освен ако не е наложително.

Здравословни проблеми и продължителност на живота

Представителите на тази порода са предразположени към дисплазия на тазобедрената става и очни проблеми, а средната продължителност на живота им е около 10-12 години.

Харесайте страницата ни във Facebook