Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Английски спрингер шпаньол

Сподели:

Произход, качества и предназначение на породата

виж в пълен размер

Данни за английският спрингер шпаньол има още от епохата на Ренесанса в Европа. Той е най-старият и най-бързият вид сред шпаньолите. Днес това е много популярна и предпочитана порода куче. Английските спрингер шпаньоли са интелигентни, смели и бързо се адаптират във всякаква среда. В миналото тези кучета много помагали в лова, като гонели и намирали птици в храстите.

Външен вид

Височина: мъжки - от 48 до 56 см., женски - от 46 до 51 см.
Тегло: мъжки - от 20 до 25 кг., женски - от 18 до 23 кг.
Тяло: компактно, със средни размери
Глава: пропорционална на тялото, с издължена шия
Очи: овални, средно големи, кафяви или лешникови на цвят
Уши: висящи, дълги
Устни: те са меки, което им позволява да носят птиците, без да ги разкъсват
Челюсти и зъби: сключват ножицовидна захапка
Опашка: често се купира
Крайници: прави
Козина: със средна дължина, лъскава, права, вълниста или переста
Окраска: бяло-кафява; бяло-черна; ливър; ливър с бяло и бежово

Характер и поведение

Английският спрингер шпаньол е активно, социално, любвеобилно, лоялно, игриво и много забавно куче, чудесен компаньон за всеки. Той се нуждае от вниманието на своите стопани и обожава времето, което прекарва с тях. Самотата ще се отрази зле на поведението му, тя лесно може да го направи апатичен. Английският спрингер шпаньол се разбира чудесно с деца и те също ще се влюбят в неговата компания. Той се отнася добре и към другите домашни любимци, с изключение на птиците. Понякога се случва да не приеме добре компанията на други кучета от същия пол. Сред любимите му занимания е плуването, обожава водата.

Отглеждане

Английският спрингер шпаньол може да живее и в градски условия, но се нуждае от много и продължителни разходки, както и от разнообразни упражнения. Бързо се адаптира към промени, а обучението му е лесно и приятно за неговите стопани, дори обича да изпълнява задачите, които те са му поставили. Козината му трябва да се сресва редовно, за да изглежда добре и да запази своя блясък.

Здравословни проблеми и продължителност на живота

Английските спрингер шпаньоли са предразположени към дисплазия на тазобедрената става, епилепсия, проблеми с очите и затлъстяване. Средната продължителност на живота им е около 12-14 години.

Цена: 650$ - 900$

Уикипедия

Развъдници

Харесайте страницата ни във Facebook