Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Лагото романьоло

Сподели:

Произход, качества и предназначение на породата

Родината на тази порода е Италия, а за нея може да се каже, че е прадядото на водните кучета, например пуделът и португалското водно куче. „Лаго“ в превод от италиански означава „езеро“, затова и породата се казва така. В миналото тези умни кучета са били използвани в лова на водни птици, а днес се справят отлично в намирането на трюфели.

виж в пълен размер

Външен вид

Височина: мъжки - от 43 до 49 см., женски - от 36 до 41 см.
Тегло: мъжки - от 13 до 16 кг., женски - от 11 до 14 кг.
Тяло: със средна големина, квадратно
Глава:  голяма, с квадратна муцуна
Очи: кръгли
Носна гъба: голяма
Уши: висящи
Козина: гъста, къдрава
Окраска: бяла, кафява, оранжева

Характер и поведение

Кучетата от тази порода са очарователни домашни компаньони и са много предани на своите стопани. Държат се чудесно с децата и са добри към останалите домашни любимци. Към непознатите са резервирани и много бдителни, имат остър слух и ще залаят само при нужда.

Отглеждане

Представителите на породата спокойно могат да се отглеждат в апартамент, но се нуждаят от редовни разходки, за да поддържат добра форма и да се чувстват добре. Лесно се поддават на обучение и не е задължително да се отглеждат от стопани с опит. Козината им се нуждае от често разресване, за да има хубав вид, скубе се много малко, а това ги прави подходящ избор за алергични хора.

Здравословни проблеми и продължителност на живота

Тези кучета са предразположени към дисплазия на тазобедрената става, но като изключим това се отличават с много добро здраве. Средната продължителност на живота им е около 16 години, но някои представители могат да живеят и повече.

Харесайте страницата ни във Facebook