Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Австралийска овчарка

Сподели:

Австралийска овчарка / Australian Shepherd (342)

 Други наименования: Северноамериканско овчарско куче

Порода от Първа група - секция 1 - Овчарски кучета

Произход, качества и предназначение на породата

виж в пълен размер

Австралийската овчарка е създадена, благодарение на кръстосването на няколко овчарски породи в САЩ, за които обаче липсва по-конкретна информация. Предполага се, че името й се дължи на преселилите се в Америка австралийски овчари, които участвали активно в отглеждането на породата. Австралийските овчарки са интелигентни, силни, активни, отговорни и трудолюбиви кучета, които се справят отлично с управлението на стада и в момента, в който се озоват сред животни, те моментално ще започнат своята мисия. Породата е с вроден инстинкт за работа с овце, крави, пилета и патици и е издръжлива на тежък и продължителен работен режим, дори и в много лоши климатични условия. Също така тези кучета са подходящи за участие в кучешки спортове, тъй като кипят от енергия и са изключително бързи. Предаността към стопаните им ги прави чудесна охрана за семейството и дома.

Външен вид

Височина: мъжки -  52 до 58 см.; женски  - 46 до 53 см.  
Тегло: мъжки - 25 до 29 кг.; женски - 18 до 25 кг. 
Тяло: здраво, с добре развита мускулатура, по-дълго, отколкото високо
Глава: с правилни пропорции
Очи: с бадемовидна форма, сини, кафяви, пъстри или с цвят амбър
Уши: високопоставени, с триъгълна форма и заоблени на върха
Челюсти и зъби: сключват неяйцевидна захапка
Опашка: много къса, често е и купирана
Крайници: с широки и стабилни лапи в овална форма и с прави предни крайници
Козина: средно дълга, гъста, или е права, или е на вълни, като е къса и гладка по предните крайници и главата и по-дълга по задните крайници и гърба; важно нейно качество е устойчивостта й при всякакъв климат (водоустойчива е)
Окраска: черна; червена; черно-синя; червено-черна; червена с бели и/или светлокафяви шарки 

Характер и поведение

Австралийските овчарки са забавни, социални, игриви, независими, упорити и дружелюбни кучета, които не лаят много. Те биха били чудесен най-добър приятел, тъй като се стремят да се харесат и обичат игрите със своите стопани, нуждаят се от вниманието и любовта им. Държат се добре с децата, а към непознатите са подозрителни, но ако им ги представите по подходящ начин това бързо ще се промени. С добро ще спечелите доверието им много неусетно.

Отглеждане

Австралийската овчарка се нуждае от пространство, тъй като има да изразходва много енергия, ето защо градът не е най-подходящото място за нея. Освен дълги разходки всеки ден, австралийската овчарка има нужда и от разнообразни упражнения и игри, ето защо е добре стопаните им да разполагат със свободно време. Може спокойно да се отглежда от семейство с деца и бързо би се адаптирала. Австралийските овчарки са много интуитивни и обучението им протича лесно, усещат какво се очаква от тях и го изпълняват, въпреки това е добре да се социализират отрано. Козината им трябва да се разресва често.

Здравословни проблеми и продължителност на живота

Австралийската овчарка е предразположена към хипотиреоидизъм, слепота, глухота, дисплазия на колянната става, катаракта, епилепсия и проблеми с гръбначния стълб. Средната продължителност на живота й е около 15 години.

Цена: 600$

Уикипедия

Развъдници

Обяви за Кучета
Търся дом
Търся дом
Цена: Безплатно!
гр.Добрич
Малтийски болонки
Малтийски болонки
Цена: По договаряне
гр.София
Малтийска болонка
Малтийска болонка
Цена: По договаряне
обл.София

Харесайте страницата ни във Facebook