Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Уелско корги пембрук

Сподели:

Уелско корги пембрук / Welsh Corgi Pembroke (39)

Други наименования: Твърдокосместо уелско корги пембрук

Порода от Първа група - секция 1 - Овчарски кучета

Произход, качества и предназначение на породата

Родината на уелските корги пембрук е Уелс, както се подразбира още от тяхното име. Съществуват твърдения, че породата е била донесена от преселници през 12 век, най-вероятно от фламандските племена. Представителите на породата са се отличавали в миналото като много добри ловни кучета (на пернат дивеч) и пазачи на стадата с добитък, а днес са предимно приятни компаньони.

виж в пълен размер

Външен вид

Височина: мъжки - от 25 до 30 см., женски - от 25 до 30 см.
Тегло: мъжки - от 11 до 14 кг., женски - от 11 до 13 кг.
Тяло: продълговато и с добре развита мускулатура
Шия: широка
Глава: прилича много на тази на лисица, с дълга муцуна и широки скули
Очи: кръгли, в тъмен цвят
Уши: големи и прави
Опашка: липсва такава
Крайници: къси
Козина: средно дълга, с прав и твърд на допир косъм
Окраска: бежова, червена, самурена, черно с жълто-кафяво, като се срещат и бели шарки

Характер и поведение

Уелските корги пембрук са много интелигентни, социални, забавни, игриви, предани и любвеобилни кучета. Обожават всички от семейството, на което принадлежат и времето, което прекарват с тях им е любимо. Добра компания са за по-големите и внимателни деца и се разбират чудесно с останалите домашни любимци в домакинството. Към непознатите е нормално да са подозрителни и ще предупредят с лай ако почувстват опасност.

Отглеждане

Породата може да се отглежда в апартамент, но се нуждае от разходки всеки ден, за да се чувстват представителите й в добра психическа и физическа форма. Важно е обучението им да се провежда само чрез положителни методи, за да доведе до възможно най-добри резултати. Козината на уелските корги пембрук се поддържа много лесно.

Здравословни проблеми и продължителност на живота

Уелското корги пембрук е предразположено към очни проблеми, епилепсия, затлъстяване, проблеми с гърба и дисплазия на тазобедрената става. Средната продължителност на живота му е около 12-15 години.

Харесайте страницата ни във Facebook