Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Немски късокосмест пойнтер / Курцхаар

Сподели:

Други наименования: Немски курцхаар

Произход, качества и предназначение на породата

Родината на немския късокосмест пойнтер е Германия, а данни за тези кучета има от 19 век. Породата е резултат от кръстосването на различни ловни кучета, например стар испански пойнтер и английски фоксхаунд. Представителите й са много умни кучета със силно развито обоняние, превъзходни преследвачи и помощници в лова.

виж в пълен размер

Външен вид

Височина: мъжки - от 59 до 64 см., женски - от 53 до 58 см.
Тегло: мъжки - от 25 до 32 кг., женски - от 20 до 27 кг.
Тяло: хармонично и много атлетично
Шия: издължена
Глава: има дълга муцуна
Очи: в бадемовидна форма и с умно изражение
Уши: висящи, широки
Опашка: дебела, често се купира
Крайници: с добре развита мускулатура
Козина: къса, груба на допир
Окраска: бяла с ливър; изцяло в цвят ливър

Характер и поведение

Немският късокосмест пойнтер е дружелюбен, много енергичен, забавен и предан домашен любимец. Много се привързва към стопаните си и не обича да остава сам за дълго време, това би довело до проблеми в поведението му. Разбира се чудесно с децата и останалите домашни любимци в семейството, с които са отраснали заедно. Към непознатите е предпазлив и винаги нащрек, със силно развити защитнически инстинкти, много подходящо куче пазач, което ще предупреди непременно ако усети опасност. Сред любимите занимания на тези кучета е лаенето, тичането и скачането.

Отглеждане

Апартаментите не са подходящи жилища за тези кучета, тъй като те се нуждаят от повече пространство и много движение, в противен случай ще бъдат нещастни. Добре е да се отглежда в къща с просторен двор или ферма, за да може всекидневно да изразходва енергията си. Представителите на породата лесно се поддават на обучение и бързо разбират какво се очаква от тях. Козината им не изисква специфични грижи, само редовно разресване, а ушите и лапите им трябва да се проверяват редовно, за да се предотврати инфектиране.

Здравословни проблеми и продължителност на живота

Немските късокосмести пойнтери са предразположени към епилепсия, проблеми с очите и дисплазия на тазобедрената става. Средната продължителност на живота им е около 12-15 години.

Обяви за Кучета
Търся дом
Търся дом
Цена: Безплатно!
гр.Добрич
Малтийски болонки
Малтийски болонки
Цена: По договаряне
гр.София
Малтийска болонка
Малтийска болонка
Цена: По договаряне
обл.София

Харесайте страницата ни във Facebook