Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Сибирско хъски

Сподели:

Сибирско хъски / Siberian Husky (270)

Порода от Пета група - Секция 1 - Северни впрегатни породи

Произход, качества и предназначение на породата

Родината на тези кучета, както ясно личи още от тяхното име, е Сибир. Представителите на породата са участници в тегленето на шейни и са много добри кучета пазачи. Ето защо в миналото са били сред любимците на местното население.

виж в пълен размер

Външен вид

Височина: мъжки - от 53 до 60 см., женски - от 51 до 56 см. 
Тегло: мъжки - от 20.5 до 27 кг., женски - от 16 до 22.5 кг.
Тяло: със средни размери и добре развита мускулатура
Шия: с добре оформена мускулатура
Глава: има дълга муцуна
Очи: с бадемовидна форма и в най-разнообразни цветове
Носна гъба: черна
Уши: прави
Опашка: покрита с пухкава козина, носи се над гърба
Козина: гъста, средно дълга и с прав косъм, устойчива на минусови температури 
Окраска: с най-разнообразни цветове, като по-често се среща в бяло или черно

Характер и поведение

Сибирските хъскита са много интелигентни и дружелюбни кучета, чудесни компаньони за всеки човек. Силно се привързват към своите стопани и обожават техните деца. Единствено ще им е трудно да свикнат с компанията на по-малките домашни любимци, тъй като силните им ловни инстинкти ще ги подтикват към тяхното преследване. С непознатите е нормално да се държат резервирано и с подозрение, което пък е резултат от безпогрешните им защитнически инстинкти.

Отглеждане

виж в пълен размер

Добре е да се отглеждат в къща с просторен двор, защото се нуждаят от много пространство, движение и разнообразни упражнения, за да изразходват енергията си и да се чувстват в най-добра форма. Много е важно да се отглеждат на места с по-студен климат. Сибирските хъските се поддават на обучение, но само когато то се провежда в комбинация с добро отношение, търпение и толерантност от страна на техните стопани. Козината им се нуждае от редовно разресване, за да изглежда добре.

Здравословни проблеми и продължителност на живота

Сибирското хъски е предразположено към проблеми с очите, дисплазия на тазобедрената става и кожни проблеми. Средната продължителност на живота му е около 12-15 години.

Харесайте страницата ни във Facebook