Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Голдън ретривър

Сподели:

Произход, качества и предназначение на породата

Тази порода възниква през 19 век в Англия. Представителите й са много красиви, умни и енергични кучета с много добре развито обоняние. Голдън ретривърите много обичат водата и са изключителни плувци. Справят се чудесно с лова, използват се за намирането на наркотици и като водачи на слепи хора.

виж в пълен размер

Външен вид

Височина: мъжки - от 56 до 61 см., женски - от 51 до 56 см.
Тегло: мъжки - от 27 до 36 кг., женски - от 25 до 32 кг.
Тяло: пропорционално
Шия: силна
Глава: широка, със заострена муцуна и кафява носна гъба
Очи: кафяви, с много мил поглед
Уши: висящи и със средна големина
Челюсти и зъби: тези кучета имат т.нар. "мека уста", което им позволява например да носят яйца в устата си без да ги счупят
Опашка: дълга и права
Козина: гъста и водоустойчива, или права, или на вълни, като винаги е по-дълга по крайниците и по опашката
Окраска: златисто-кафява, кремава

Характер и поведение

Голдън ретривърите са чудесни компаньони, много са социални, дисциплинирани, игриви, дружелюбни и забавни. Нуждаят се от вниманието и любовта на своите стопани, не биха се чувствали добре ако ги оставите сами за дълго време. Отнасят се много добре към децата и домашните животни в семейството. Заради благия им нрав не се препоръчват за кучета пазачи. Сред навиците им е да лаят щом видят някой познат човек, но като цяло се определят като едни от най-тихите кучета.

Отглеждане

Тези кучета могат да се отглеждат в апартаменти, но трябва редовно да се извеждат на продължителни разходки. Бързо запомнят нови команди и обучението им може да бъде истинско удоволствие за стопаните им. Обичат да изпълняват задачите, които са им поставени, дори се препоръчва вниманието им да се ангажира с него, за да се чувстват полезни и щастливи. Козината им се нуждае от разресване всеки ден, за да изглежда добре.

Здравословни проблеми и продължителност на живота

Голдън ретривърът е предразположен към очни и кожни проблеми, дисплазия на тазобедрената става, затлъстяване. Средната продължителност на живота му е около 10-12 години.

Цена: 800$ - 1200$

Уикипедия

Развъдници

Развъдници в България

Харесайте страницата ни във Facebook