Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Далматинец

Сподели:

Други наименования: Далматин

Произход, качества и предназначение на породата

Родината на тези кучета е областта Далмация, Хърватия. Представителите на породата са популярни като талисмана на пожарникарите. Далматинците са умни и много възприемчиви кучета, превъзходни циркови артисти, способни ловци и надеждни охранители.

виж в пълен размер

Външен вид

Височина: мъжки - от 50 до 60 см., женски - от 50 до 55 см.
Тегло: достигат до 25 кг.
Тяло: слабо и с правилни пропорции
Очи: тъмни или с цвят амбър
Носна гъба: тъмна
Уши: леко клепнали
Опашка: носи се над гърба
Козина: къса, гъста
Окраска: бяла на черни петна, но интересен факт е, че малките се раждат чисто бели, а петната се появяват по-късно

Характер и поведение

Освен очарователен на външен вид, далматинецът е много социално, жизнено, любвеобилно и чувствително куче. Привързва се силно и има нужда от вниманието на своите стопани. Подходящ любимец е за семейства с по-големи и внимателни деца. Ще се разбира по-добре с другите домашни любимци в семейството, ако са отраснали заедно, в противен случай е възможно да прояви агресия към други кучета. Далматинците са подозрителни към непознати хора, но лаят само ако наистина почувстват заплаха.

Отглеждане

Апартаментите не са подходящи за отглеждането им, нито е добре за тях да бъдат вързани в двор. Нуждаят се от просторно място, за да тичат на воля и да се чувстват и държат добре. Далматинците се поддават лесно на обучение, което е много вероятно да се превърне в любимо занимание за техните стопани. Чистоплътни кучета са, а козината им се скубе много, затова е добре да се сресва всеки ден. През зимния период е добре да се обличат, за да не се разболеят.

Здравословни проблеми и продължителност на живота

Здравословното им състояние е крехко, предразположени са към дисплазия на тазобедрената става, кожни алергии, проблеми със слуха и с отделителната система. Средната продължителност на живота им е около 10-12 години.

Харесайте страницата ни във Facebook