Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Португалско водно куче

Сподели:

Произход, качества и предназначение на породата

Това е древна порода, чийто произход не е уточнен. Има данни, че представителите й са били ценни помощници на португалските рибари и моряци, пренасяли кратки писма между корабите, пазели лодките на своите стопани и участвали в изтеглянето на мрежите с улов от морето.

виж в пълен размер

Външен вид

Височина: мъжки - от 50 до 57 см., женски - от 43 до 52 см. 
Тегло: мъжки - от 19 до 25 кг., женски - от 16 до 22 кг.
Тяло: средно по размер
Шия: с добре развита мускулатура
Глава: голяма, с правоъгълна муцуна и закръглени скули
Очи: в тъмен цвят
Опашка: дълга
Козина: гъста, на вълни или къдрава
Окраска: бяла, черна, кафява, както и варианти с няколко от тези цветове

Характер и поведение

Португалските водни кучета са много умни, дружелюбни, активни, игриви, забавни и предани на своите стопани. Имат склонността силно да се привързват към своите собственици и към всички от семейството, на което принадлежат. Чудесни са в компанията на деца и други домашни любимци, дори към непознатите не биха се отнесли лошо. Сред любимите им занимание е плуването, обожават водата.

Отглеждане

Породата може да се отглежда в апартамент, но се нуждае от редовни разходки и упражнения. Понякога португалските водни кучета могат да проявят упоритост, но като цяло се поддават на обучение, важно е стопаните им да се отнасят към тях с разбиране и да са търпеливи. Козината им се нуждае от редовно разресване, но се скубе рядко и в малки количества, което прави тези кучета подходящи за хора, предразположени към алергии.

Здравословни проблеми и продължителност на живота

Португалските водни кучета са предразположени към проблеми с очите и дисплазия на тазобедрената става, а средната продължителност на живота им е около 10-14 години.

Харесайте страницата ни във Facebook