Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Родезийски риджбек

Сподели:

Други наименования: Африканско лъвско куче; Южноафриканско ловно гонче

Произход, качества и предназначение на породата

Родината на тези кучета е Южна Африка, където в миналото били използвани като пазачи на децата от нападенията на лъвове. Породата е резултат от кръстосването на донесените от Европа мастифи и грейхаунди с местни породи. Освен добри охранители, африканските лъвски кучета се справят чудесно и в лова.

Външен вид

Височина: мъжки - от 63 до 69 см., женски - от 61 до 66 см. 
Тегло: мъжки - от 36 до 41 кг., женски - от 29 до 34 кг.
Тяло: голямо, с добре развита мускулатура
Шия: елегантна, слаба
Глава: с дълга муцуна и заоблени скули
Очи: могат да бъдат с най-разнообразни цветове
Уши: с широка основа и заострен край, средно големи
Опашка: носи се надолу
Козина: гъста, къса, лъскава 
Окраска: червена, пшеничена

Характер и поведение

Африканското лъвско куче е много умно, дружелюбно, игриво, жизнено и предано куче. Отнася се по-добре с големи и внимателни деца, но е възможно да се държи агресивно в компанията на други кучета. За представителите на породата е нормално да бъдат подозрителни към непознати хора, което ги прави подходящ избор за кучета пазачи.

Отглеждане

Апартаментите не са най-подходящото място за отглеждането на тези кучета, те се нуждаят от повече движение, а скачането е сред любимите им занимания. Ето защо е добре да разполагат с просторен двор и достатъчно висока ограда, за да не я прескачат често. Добре е стопаните им да имат опит в отглеждането на кучета, в противен случай ще им е трудно да ги възпитат. Обучението трябва да се провежда изцяло с положителни техники и да започне, още когато кученцето е малко. Козината на родезийския риджбек не изисква специфични грижи и се поддържа много лесно.

Здравословни проблеми и продължителност на живота

Представителите на тази порода се отличават с добро общо здравословно състояние, но са предразположени към сърдечни проблеми и дисплазия на тазобедрената става. Средната продължителност на живота им е около 10-12 години.

Обяви за Кучета
Търся дом
Търся дом
Цена: Безплатно!
гр.Добрич
Малтийски болонки
Малтийски болонки
Цена: По договаряне
гр.София
Малтийска болонка
Малтийска болонка
Цена: По договаряне
обл.София

Харесайте страницата ни във Facebook