Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Шелти

Сподели:

Шелти / Shetland Sheepdog (88)

Други наименования: Шетландска овчарка; Шетландска мини овчарка

Порода от Първа група - секция 1 - Овчарски кучета

Произход, качества и предназначение на породата

Родината на тези кучета е Шотландия, остров Шетланд, както се подразбира още от тяхното име. В миналото те били използвани като пазачи на стадата с добитък, а днес породата се радва на популярност по целия свят.

виж в пълен размер

Външен вид

Височина: от 33 до 40.6 см.
Тегло: от 6.4 до 12.3 кг.
Тяло: компактно, с добре развита мускулатура и широк гръден кош
Шия: широка
Глава: с дълга муцуна
Очи: с овална форма, големи
Уши: малки и с клепнали напред краища 
Опашка: дълга и покрита с бухнала козина
Крайници: къси
Козина: дълга, твърда на допир
Окраска: черна с жълто-кафяви или бели шарки; синя с жълто-кафяви или бели шарки

Характер и поведение

Шетландските овчарки са много умни, жизнени, дружелюбни и предани на своите стопани кучета. Отнасят се чудесно към децата и другите домашни любимци от семейството. Към непознатите е нормално да се държат подозрително, което е резултат от силните им защитнически инстинкти и ги прави добри кучета пазачи.

Отглеждане

Най-подходящото жилище за тези кучета е къща с просторен двор или ферма, защото имат нужда от пространство, повече движение и разнообразни упражнения, за да изразходват енергията си и да се чувстват добре. Препоръчва се кученцата да бъдат социализирани още от малки, за да няма проблеми в поведението им на по-късен етап. Лесно се поддават на обучение, съпроводено с добро отношение от страна на стопаните им. Козината им се нуждае от разресване сравнително често, за да има хубав вид.

Здравословни проблеми и продължителност на живота

Представителите на породата се отличават с добро общо здраве, но са предразположени към проблеми с щитовидната жлеза, епилепсия, очни проблеми, дисплазия на тазобедрената става, проблеми с отделителната система и алергии. Средната продължителност на живота им е около 12-15 години.

Харесайте страницата ни във Facebook