Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Ирландски сетер

Сподели:

Произход, качества и предназначение на породата

Родината на това куче е Ирландия, както се подразбира от неговото име. Тази порода е резултат от кръстосването на английски сетер, ирландски териер и ирландски воден шпаньол. Получило се много бързо и добре ориентиращо се куче, с завидна концентрация и изключителни ловни умения.

виж в пълен размер

Външен вид

Височина: мъжки - от 66 до 71 см., женски - от 61 до 66 см.
Тегло: мъжки - от 29 до 34 кг., женски - от 25 до 29 кг.
Тяло:  елегантно, със средни размери
Шия: елегантна
Глава:  с издължена муцуна
Очи:  с бадемовидна форма
Носна гъба: тъмна
Уши: висящи, тънки и дълги
Опашка: дълга, носи се хоризонтално
Козина:  мека и по-дълга по ушите, опашката и гърдите
Окраска: махагон, червена

Характер и поведение

Ирландските сетери са много предпочитана порода за домашни любимци, те са много енергични, социални и дружелюбни.  Изграждат специална връзка със стопаните си и самотата не би им се отразила добре, обичат да са сред своите хора. Разбират се чудесно с децата и другите домашни любимци в семейството. Приятелски настроени са към всички, дори и към непознатите, затова  на тях не може да се разчита като пазачи.

Отглеждане

Породата се нуждае от много движение, свободно пространство и разнообразни упражнения, за да изразходва натрупаната си енергия, затова най-подходящото жилище за ирландските сетери е къща с просторен двор или ферма. Добре е стопаните им да бъдат активни семейства и да имат известен опит в отглеждането и обучаването на кучета, защото тези кучета могат да бъдат доста упорити. Без голяма доза търпение и разбиране от страна на стопаните им има вероятност възпитанието да не даде никакви добри резултати. Козината на тези кучета се нуждае от ежедневно сресване, за да се избегне образуването на възли.

Здравословни проблеми и продължителност на живота

Ирландските сетери са предразположени към епилепсия, дисплазия на тазобедрената става, кожни алергии, очни проблеми, затлъстяване и проблеми с ушите. Средната продължителност на живота им е около 11-15 години.

Обяви за Кучета
Мини шпиц- перфектни кученца
Мини шпиц- перфектни кученца
Цена: 300 лв.
гр.Севлиево
Мини пинчер - перфектни кученца
Мини пинчер - перфектни кученца
Цена: 250 лв.
гр.Севлиево
Чихуахуа- мъжко кученце на 3 м.
Чихуахуа- мъжко кученце на 3 м.
Цена: 400 лв.
гр.Севлиево
Акита- родословни родители
Акита- родословни родители
Цена: 500 лв.
гр.Севлиево

Харесайте страницата ни във Facebook