Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Лабрадор ретривър

Сподели:

Произход, качества и предназначение на породата

Родината на лабрадор ретривъра е Канада, остров Нюфаундленд. В миналото рибарите от Лабрадорско море били много близки с тези кучета, а оттам произлиза и наименованието на породата. В наши дни тя се радва на голяма популярност, а представителите й се отличават като много умни кучета, способни ловци, отлични плувци и кучета за намиране на наркотици.

виж в пълен размер

Външен вид

Височина: мъжки - от 56 до 61 см., женски - от 53 до 58 см.
Тегло: мъжки - от 27 до 34 кг., женски - от 25 до 32 кг., като някои мъжки представители на породата могат да достигнат 45 кг. и повече
Тяло: с добре развита мускулатура, силно, със средна големина
Шия: силна
Глава: с широки скули
Очи: с кафяв или лешников цвят
Уши: висящи
Опашка: права, със заострен край, служи им като рул
Крайници: имат ципи между пръстите
Козина: къса, права, гъста, с два слоя, водоустойчива
Окраска: черна, жълта, шоколадова

Характер и поведение

Лабрадор ретривърите са много социални, дружелюбни, жизнени и предани на стопаните си кучета. Бързо се адаптират към всякакви промени и са чудесни компаньони за всеки. Обожават стопаните си и времето, прекарано с тях. Няма да се чувстват никак добре ако ги оставят сами за дълго време. Чудесни са с децата и другите домашни любимци, а заради силните си защитнически инстинкти ще се държат подозрително към непознатите, ето защо на тях може да се разчита за охраната на дома и семейството. Сред любимите им занимания е плуването, много обичат водата. 

Отглеждане

Породата може да се отглежда в апартамент, но се нуждае от редовни и дълги разходки и различни упражнения, за да изразходва енергията си и да се чувства добре. Изключително лесно се поддава на обучение и заради благия си нрав тези кучета  не се нуждаят от стопани с опит в отглеждането на кучета. Козината им трябва да се сресва често, за да изглежда добре.

Здравословни проблеми и продължителност на живота

Представителите на тази порода са предразположени към дисплазия на тазобедрената става, очни проблеми и инфектиране на ушите, а средната продължителност на живота им е около 10-12 години.

Харесайте страницата ни във Facebook