Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Обучение на кучето - Разпознаване на името и команда "ела"

Сподели:

Как да научим домашния си любимец да запомни името си по-бързо? 

Заредете се с много наградки, кликер и търпение. Произнесете името на кучето си. Когато то погледне към вас, кликнете и му дайте наградка. Повтаряйте тази процедура навсякъде - вкъщи, навън, на разходка, в парка, когато имате гости, когато има видима храна и играчки. Кучето трябва да свикне да отговаря на повикването при всякакви ситуации, дори и обикновено по-интересни за него от това да ви обърне внимание. Разпознаването на името може да ви помогне да контролирате нежелано поведение на домашния си любимец и да го измъкне от неприятни ситуации. Например, ако кучето ви се е заиграло с друго куче, но играта стане твърде интензивна - произнесете името му и кликнете когато ви погледне - то ще дойде щастливо при вас за наградката си, а вие ще му осигурите необходимата почивка от играта.

Командата, която може да спасява живот - "Ела"


Защо трябва да обучите кучето си да идва при вас? Ако кучето ви някога избяга от вкъщи, ще ви необходим добре изграден модел на поведение при повикване с тази команда, за да може да го намерите и евентуално да му спасите живота. Командата "ела" е също така добър начин да отклоните вниманието му от нежелано поведение. Например, ако вашият домашен любимец е на път да провери какво ново има в коша за боклук, извикайте "ела" и му дайте наградка. 
Упражненията за тази команда трябва да се правят след като кучето вече е научило да разпознава името си.


Първоначално обучение.
1. Намерете спокойно място където да се упражнявате и вземете с вас кликера наградки  и, разбира се, кучето. Оставете наградка на земята, която кучето да изяде и се отдалечете от него. Протегнете ръка напред, като държите наградка така че да се вижда и повикайте кучето по име, ако не гледа към вас. След като привлечете вниманието му, кажете "ела" с нормална/щастлива интонация на гласа. Кликнете когато кучето започне да се приближава към вас. Хвалете го през цялото време докато идва и му дайте наградката щом стигне до вас. Докато го награждавате докоснете каишката му. Това е добра идея в случай, че домашния ви любимец някога реши да си поиграе на отмъкни наградката и избягай. Повторете упражнението десетина пъти и си дайте почивка. Като алтернатива може да изпълните тренировката с помощта на втори човек като разхождате кучето между двамата.
2. Започнете обучението по същия начин, протегнете напред ръка все едно имате наградка в нея, но този път тя ще бъде празна. Кликнете, за да започне да се приближава към вас и когато дойде извадете наградка от джоба си и го зарадвайте. Повторете упражението десетина пъти.
3. Продължавайте да се упражнявате с празна ръка. По този начин кучето ще започне да възприема протягането на ръката като невербален знак да се приближи към вас. Ако желаете, може да преустановите ръчния сигнал и да оставите кучето да реагира само на устната команда "ела".


Експертно обучение.
1. Тренирайте командата "ела", когато кучето не ви вижда, когато сте навън и при разсейващи обстоятелства.
2. Упражнение с разсейване. Единият човек ще дава командата "ела", а вторият ще се опитва да разсейва кучето с храна и играчки. Ако кучето тръгне към тях докато го викат, вторият човек трябва да го игнорира и да се обърне с гръб. Когато кучето най-сетне стигне до викащия го, то трябва да получи награда и от двамата треньори.
3. Упражнение с прекъсване на играта донеси. Хвърлете играчка или парченце храна. Докато кучето я преследва го повикайте. Ако дойде след като е взело играчката, кликнете и му дайте малка наградка. Ако дойде веднага, преди да е взело играчката, кликнете и му дайте голяма награда. Може да пробвате да го залъжите като се направите, че хвърляте играчката, за да го накарате да се отдалечи и да я търси. Това е много добра игра, ако използвате храна - хвърлете едно парченце храна и ако кучето спре да я гони и дойде първо при вас при командата му дайте цяла шепа лакомства.
4. Криеница. Когато сте заедно навън и кучето ви се размотава и забрави за съществуването ви, се скрийте зад дърво. Когато то започне да ви търси кликнете и му дайте наградка. Това упражнение трябва да се прави в обезопасена (оградена) зона в началото, докато сте по-уверени в реакциите на домашния си любимец.


Никога не викайте кучето си за нещо, което би му било неприятно. Ако трябва да си тръгвате от парка, повикайте го, сложете му каишката и си поиграйте още малко преди да тръгнете

.
Направете така че отговарянето на командата "ела" да е винаги много приятно изживяване за домашния ви любимец. Винаги му давайте добри наградки, поиграйте си с топка или се погонете малко като допълнителна награда.


Ако кучето ви не реагира, когато го повикате, а трябва все пак да го хванете пробвайте тези номера: побегнете назад от кучето, приклекнете, пляскайте с ръце, подсвирквайте, изсвирете с играчка или му покажете храна. Не тичайте към него, тъй като кучето ще възприеме това като покана да си поиграете на гоненица, а хората обикновено губят в тази игра. След като дойде при вас винаги трябва да го наградите, дори и първоначално да не е дошло и да ви е стреснало.


Кликайте и награждавайте кучето си, когато наминава да ви провери, дори когато не сте му давали команда да дойде и  е на разходка без каишка.


Тренирайте командата "ела" поне пет пъти на ден (завинаги).

Харесайте страницата ни във Facebook