Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Бернско пастирско куче

Сподели:

Берснко пастирско куче / Berner Sennenhund (45) (Bernese Mountain Dog)

Други наименования: Бернски зененхунд

Порода от Втора група - секция 3 - Швейцарски планински и пастирски кучета

Произход, качества и предназначение на породата

виж в пълен размер

Предполага се, че родината на бернското пастирско куче е Швейцария. Напоследък се работи по популяризирането на тази порода. Бернският зененхунд е много работливо и силно куче, което може да тегли 10 пъти по-тежки товари от собствените си килограми. Обича да прекарва времето си работейки, като че ли е създадено за това.

Външен вид

Височина: 58-71 см.
Тегло: 38-50 кг.
Тяло: голямо, мускулесто, силно, с широк гръден кош
Глава: широка
Шия: силна
Очи: тъмни, приятелски очи
Носна гъба: черна
Уши: висящи
Опашка: рунтава, висяща надолу
Козина: средно дълга, мека, водоустойчива
Окраска: трицветна - черно, бяло и ръждивочервено

Характер и поведение

Тези кучета са изключително мили, чувствителни и срамежливи. Обожават компанията на децата и се разбират чудесно с другите домашни любимци, дори има случаи, в които се грижат за котките в семейството. Самотата не им се отразява добре, затова е необходимо да им се отделя повече време и внимание.

Отглеждане

Лесно се поддават на обучение и бързо разбират какво се очаква от тях. Доставя им удоволствие да изпълняват задачите, които им се поставят. Би било трудно за по-възрастните представители на породата да се адаптират към ново семейство и ново жилище. Местата с по-студен климат са идеални за отглеждането му и много обича зимата и игрите в снега. Козината му се нуждае от редовно сресване, а когато е периодът на линеене - по-често. Банята не се препоръчва, освен ако не е наложителна.

Здравословни проблеми и продължителност на живота

Бернският зененхунд е предразположен към дисплазия на тазобедрената става, ракови заболявания и проблеми с очите. Продължителността на живота му е около 7 - 8 години. 

Цена: 1000$ - 1500$

Уикипедия

Развъдници

Харесайте страницата ни във Facebook