Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Австралийско пастирско куче

Сподели:

Австралийско пастирско куче / Australian Cattle Dog (287)

Други наименования: Ред хийлър; Син хийлър; Австралийски кетълдог

Порода от Първа група - секция 1 - Овчарски кучета

Произход, качества и предназначение на породата

виж в пълен размер

Както подсказва името й, тази порода произхожда от Австралия и е резултат от кръстосването на породите австралийско келпи, австралийско динго, далматинец, шотландско мраморно-синьо коли и бултериер. Австралийското пастирско куче е работливо, смело, енергично, издръжливо, интелигентно, красиво и търпеливо - всичко необходимо, за да се справя отлично с управлението на стада. Тези кучета са изключително лоялни към стопанина си, а това безспорно ги прави отговорни и бдителни пазачи. Днес са рядко срещани, но с течение на времето стават по-популярни.

Външен вид

Височина: мъжки - 43 до 51 см.; женски - 43 до 48 см.
Тегло: от 13 до 28 кг.
Тяло: яко и много подвижно, по-дълго, отколкото високо, с добре развита мускулатура
Глава: широка
Очи: овални, тъмнокафяви или черни на цвят
Уши: широки и остри
Челюсти и зъби: сключват ножицовидна захапка
Опашка: извита и стигаща до долната част на задните крайници
Козина: със средна дължина, двуслойна, която включва къс и прав горен слой, който е твърд на допир и къс и плътен долен слой; устойчива е на всякакъв климат; водоустойчива
Окраска: червена с петна по цялото тяло и по-тъмни шарки по главата; синя с черни, тъмносини или жълто-кафяви шарки

Характер и поведение

Австралийското пастирско куче може да се разбира чудесно с по-големи и внимателни деца, но всичко зависи от правилното и ранно социализиране. Съжителството му с други домашни любимци е най-безпроблемно тогава, когато е отраснало редом с тях, в противен случай ще му е нужно време да свикне, като към други кучета може да демонстрира агресия. С непознатите австралийското пастирско куче се държи подозрително. Трябва също да се има предвид, че липсата на задължения лесно може да го отегчи и да го направи неприятна компания за всички.

Отглеждане

Апартаментите и къщите с малки дворове не са подходяща среда за отглеждането на тази порода. Австралийските пастирски кучета се нуждаят от ежедневни разходки, от много и разнообразни упражнения, за да не се появят проблеми в поведението им. Тяхното обучение трябва да започне от ранна възраст и да се проведе от опитен човек, защото понякога могат да бъдат доста упорити. Породата има склонността да се подчинява само на един човек, но след подходящото възпитание могат да се превърнат в чудесни компаньони за всички от семейството. Поддръжката на козината им е лесна и не отнема много време.

Здравословни проблеми и продължителност на живота

Австралийските пастирски кучета са предразположени към очни проблеми, дисплазия на колянната става и глухота. Средната продължителност на живота им е около 12 - 15 години.

Уикипедия

Развъдници

Харесайте страницата ни във Facebook