Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Перфектните породи кучета пазачи

Сподели:

  Приятелството между кучето и човека се е зародило от много далечни времена. Още през древността и античността хората са отглеждали кучета, за да има кой да пази дома докато ги няма. Кучетата са помагали и в дейността на човека - пазели са добитъка от нападения от хищници и кражби. Освен чудесните си умения да защитават, кучетата са добри много другари, способни да развият силна привързаност към господарите си. Винаги е хубаво, когато човек има надежден спътник до себе си, който се води единствено от преданост, любов и привързаност.

  Кучетата обичат стопаните си и това чувство е най-силния мотив, който вдъхва сила на бдителността и на закрилническите им инстинкти .

 

  Кои са факторите които формират идеалния профил на кучето пазач - сила, свирепост, пламенност, добър характер, лоялност и не на последно място интелигентност, благодарение на която кучето да умее да различава добронамерените от злонамерените хора, които идват в дома. Що се отнася до кучета пазачи размерът също има значение. Правилният баланс между всички изброени качества формира профила на надеждното и отговорно куче пазач.

  Кучетата пазачи не трябва да се възпитават да бъдат жестоки, агресивни и опасни за хората. По този въпрос все още има много противоречия. Когато кучето е възпитано по правилния начин то може да бъде отличен пазач на дома и без да проявява агресивно поведение. 

 

Доберман Пинчер

Развъждането на тази порода е започнало преди по-малко от 150 години в Германия от човек на име Карл Фредерик Луис Доберман, който е бил данъчен инспектор и често му се е налагало да пътува, носейки много пари в себе си. Постепенно той осъзнава, че трябва да си намери куче, което да го пази и решава да създаде нова порода.

Доберман пинчерите освен надеждни пазачи се считат и за едни от най-умните кучета в света. Имат авторитет на свирепи кучета и повечето хора се страхуват от тях. Доберманите са създадени за да бъдат силни и издръжливи. В тях се съчетават сила, интелект, лоялност към господаря, кураж и развити инстинкти за закрила. Добавете и внушителните размери: 60-70 см височина, тегло между 35 и 42 кг и средна продължителност на живота 10-13 години.

 

Ротвайлер

Ротвайлерите изискват доста тренировки и внимание докато придобият правилните навици, но резултатите си заслужават. Ротвайлерът може да бъде най-любвеобилния член от семейството, но същевременно без проблем се превръща и в най-страшния кошмар за крадците и всички онези, които нарушават спокойствието и реда в дома. Ротвайлерите са много умни и се поддават на обучение, макар че трябва да мине време докато свикнат с начина на живот в дома и да осъзнаят кога той се нуждае от закрилата им и кога не. Ротвайлерите са развъждани отдавна с цел да се ползват като пастирски кучета пазачи, начинание с което те са се справяли отлично. Ротвайлерите имат здрава масивна  челюст и мощно тяло, така че който попадне в лапите им няма шанс да се измъкне. Захапката на ротвайлера е по-здрава дори от тази на питбула и немската овчарка. Добре гледаният ротвайлер има средно тегло около 50-60 кг и пораства на височина 60-68 см. Продължителността на живота му е близо 9-10 години. Ротвайлерите са фантастични кучета пазачи, стига да са получили правилното възпитание.

 

Немска овчарка

Немската овчарка е отличен пример за надеждно куче пазач. Неслучайно полицията и военните търсят кучета от тази порода, които да бъдат обучавани за да им помагат. Немската овчарка е смело, пъргаво, много умно куче, на което нищо не може да се опре. Добре обучените кучета отлично се справят с всякакви напрегнати и опасни ситуации. Немските овчарки са може би единствените, които не биха се поколебали да застанат на пътя на куршум, само и само да спасят човек.  Лоялността и способността да изпълняват заповеди от различно естество са само малка част от полезните им качества и умения. Немската овчарка има силна захапка, която може да причини трайни наранявания, затова се препоръчва по време на възпитаването ѝ да се обръща внимание и на този момент. При правилно обучение, комбинирано с любов и внимание, немските овчарки се превръщат в най-всеотдайни пазители на дома и семейството. Още един плюс в актива на породата добавя факта, че те са най-лесните за обучение кучета. Средното им тегло е 30-40 кг, растат на височина около 60-66 см. Средно живеят между 9 и 13 години.

 

 

Голямо швейцарско планинско (пастирско) куче

Ако погледнем назад към историята на тази порода, ще видим, че швейцарските пастирски кучета са развъждани с цел да помагат в работата на човека и да го закрилят. Представителите на породата са огромни, уверени, уравновесени и се подчиняват. Те могат да бъдат пазачи на дома, пазачи на стадото, да пренасят товари. Интелигентността, куражът, предаността и надеждността ги правят идеалните кучета за гледане във ферма или на село. Но освен като куче пазач, швейцарското пастирско куче може да бъде чудесен домашен любимец. То е любвеобилно, лоялно и се подчинява на заповеди. Швейцарското пастирско куче съчетава много полезни качества и умения, които го правят лесен избор за семейно куче, което ще закриля къщата и тези, които обича с цената на всичко.

Представителите на породата средно живеят около 8-11 години. Растат на височина не повече от 60-73 см и имат средно тегло 56-62 кг.

 

Кане Корсо

Кане Корсо е порода, която се среща и с наименованието италиански мастиф. Това са много интелигентни, лоялни и лесни за обучение кучета. Имат много добре развити ловни и закрилнически инстинкти. Породата не се препоръчва за начинаещи кучевъди. Желателно е да се гледат и възпитават от опитни хора, тъй като Кане Корсо са масивни, здрави кучета, които ако нямат подходящ треньор,  може да се превърнат в заплаха за околните.

 Неправилно възпитани кучета Кане Корсо с асоциално поведение могат да бъдат опасни. Затова те трябва да се вземат за гледане от много малки и веднага да се започне с тяхното възпитание и социализиране.

 Кане Корсо имат силно развито чувство за териториална принадлежност и не обичат когато непознати преминават през територията им. Живеят средно между 10 и 12 години. Порастват високи близо 60-68 см,  а теглото им може да варира в интервала 45-50 кг.

 

Кавказка овчарка

Кавказките овчарки са забележителни кучета, притежаващи точните умения, които ги превръщат в идеалните пазачи. Те са огромни, лоялни, безстрашни, със силна воля и когато се налага могат да бъдат много страховити и свирепи. Кавказката овчарка е идеалното куче, което ще опази стадото от вълци и други хищници и дома от крадци и зложелатели.

Не се препоръчва такива кучета да се гледат в апартамент. Кавказките овчарки са сприхави и избухливи и не са най-добрият избор за семейно домашно куче, което да играе с деца. Те са твърде силни и склонни към агресия и ако не получат добро и навременно възпитание могат да бъдат опасни. Препоръчва се стопаните им да започнат с тренировките още на третата седмица от раждането им.

Живеят около 10-12 години. Средното им тегло е между 50 и 85 кг. на ръст стигат до 60-78 см.

 

Дого Аржентино

Това е първата и единствената официално призната аржентинска порода в света. Тези кучета са известни като най-добрите и най-смелите пазачи в Аржентина. Наред с Ева Перон и Че Гевара породата Дого Аржетинто има статут на важен културен символ на държавата. Породата може да се срещне и с наименованието аржентински мастиф.

Тези кучета са плод на 25-годуишен експеримент, оказал се много успешен. Те  носят характерните белези на 12 специално подбрани кучешки породи, съчетаващи най-важните качества и умения, които трябва да им едно куче пазач. Началото на експеримента е сложено от д-р Антонио Норес Мартинес, който е имал за цел да създаде куче, което да бъде изкусен ловец и надежден пазач. Дого Аржентино е порода, която се търси не само заради добрите закрилнически способности, но и защото тя съчетава всички важни качества, които може да има едно семейно куче.

Кучетата Дого Аржентино, намиращи се в зряла възраст, израстват на височина до около 60-76 см, теглото им достига 41-55 кг. Живеят средно от 10 до 18 години.

 

Бурбул

Бурбулът е т.нар. южноафрикански мастиф, който хората са започнали да развъждат и отглеждат, за да има кой да пази фермите им. Представителите на породата са огромни по размери, много силни, смели и свирепи, когато се налага. Могат да повалят противника и да го притискат до земята със смъртоносна сила. Едно от първите неща които би стреснало потенциалните крадци, е масивната глава, внушаваща страх и ужас, която се показва когато кучето се приближи.

Когато не са войнствено настроени кучетата Бурбул се разкриват като приятни, лоялни, подчиняващи се. Освен това могат да бъдат много любящи и грижовни към стопаните си. Куражът им е още една забележителна черта. Те никога не биха се върнали назад (освен ако стопанина не им заповяда друго), независимо в колко опасна ситуация са попаднали. Бурбулите са подходящи и за семейни кучета. Препоръчва се възпитаването им да започне в много ранна възраст, за да могат да добият навреме правилните маниери и поведение. Средната им височина е около 68 см, тежат около 55 до 80 кг.

 

Пиринейско планинско куче

Освен че са едни от най-добрите кучета пазачи, представителите на породата пиринейско планинско куче се отличават и с внушителен външен вид. Те са много елегантни и изтънчени, което бързо привлича погледа. Известни треньори на кучета ги сравняват с полярни мечки заради бялата си гъста и пухкава козина. Инстинктът да защитават им е даден по рождение. Те произлизат от планинските райони на Пиренеите. Изключително издръжливи са на лоши климатични условия, а тяхната вродена сила и енергичност им помагат да издържат на дълги преходи. Физическата им красота е наистина омагьосваща, но специалисти предупреждават, че с любуването на тези кучета не бива да се прекалява, защото когато се прекрачи границата на личното им пространство, те не се колебаят да бъдат агресивни и опасни. Пиренейското планинско куче е лоялен и надежден другар, на който може да разчита безусловно да ви закриля във всеки момент. Макар да се водят отлични пазачи, те трудно се поддават на обучение, затова този процес трябва да започне възможно най-рано. Средното тегло на тези кучета е 39-47 кг, на височина израстват до 71-83 см. Продължителността на живота им варира между 9 и 11 години.

 

Има още много породи, от които произлизат добри и надеждни кучета пазачи. Освен изброените, може да имате предвид и следните:

Източник: ViewKick

 

·        Пули

·        Ризеншнауцер

·        Комондор (унгарска овчарка)

·        Родезийски риджбек

·        Кувас

·        Чау-чау

·        Тибетски мастиф

·        Черен руски териер

·        Дог от Бордо

·        Неаполитански мастиф

·        Тоса ину

·        Акита ину

·        Бразислки мастиф

·        Фландърско бувие

·        Анатолийска овчарка

·        Белгийска овчарка Тервьорен

Обяви за Кучета
Търся дом
Търся дом
Цена: Безплатно!
гр.Добрич
Малтийски болонки
Малтийски болонки
Цена: По договаряне
гр.София
Малтийска болонка
Малтийска болонка
Цена: По договаряне
обл.София

Харесайте страницата ни във Facebook