Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Кувас

Сподели:

Кувас / Kuvasz (54) 

Порода от Първа група - секция 1 - Овчарски кучета

Произход, качества и предназначение на породата

Има сведения, че тези кучета са пренесени в Украйна от маджарите по време на нападенията над Османската империя. Всъщност „кувас“ означава „пазач“ на турски език. Представителите на породата са много умни и трудолюбиви кучета, които се отличават като много добри пазачи. Със своите силно развити защитнически инстинкти кувасите нямат нищо против постоянно да бдят над имуществото на своите стопани.

виж в пълен размер

Външен вид

Височина: мъжки - от 71 до 76 см., женски - от 66 до 71 см.
Тегло: мъжки - от 45 до 52 кг., женски - от 32 до 41 кг.
Тяло: голямо, набито и с подходящи пропорции
Шия: силна, мускулеста
Глава: с широки скули, с издължена муцуна
Очи: в бадемовидна форма
Носна гъба: тъмна
Уши: висящи, с V-образна форма
Опашка: носи се надолу и е с по-бухнала козина
Козина: средно дълга, гъста
Окраска: единствено в бял цвят

Характер и поведение

Освен чудесни охранители, тези кучета са много дружелюбни и предани на своите стопани, чудесни компаньони. Ако бъдат социализирани от ранна възраст ще се държат много добре с децата в семейството, но не е добра идея да съжителстват с други домашни любимци. Към непознатите са много подозрителни, което ги прави подходящ избор за пазачи.

Отглеждане

виж в пълен размер

Кувасите имат нужда от повече пространство – ще се чувстват добре в просторно жилище или къща с голям двор. Наложително е да бъдат социализирани от малки, за да се разбират с най-малките членове на семейството. За обучението им трябва да се използват само положителни методи, защото са много чувствителни и лесно раними. Нуждаят се от разбиране и търпение от страна на своите стопани, а получат ли ги ще дадат всичко от себе си те да останат доволни от тях. Козината на кувасите трябва да се сресва сравнително рядко - един път в седмицата е достатъчно.

Здравословни проблеми и продължителност на живота

Представителите на породата са предразположени към проблеми със слуха и очите, алергии и дисплазия на тазобедрената става, а средната продължителност на живота им е около 10-12 години.

Харесайте страницата ни във Facebook