Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Кане корсо

Сподели:

Кане Корсо / Cane Corso Italiano (343) (Italian Corso Dog)

Порода от Втора група - Секция 2 - Молосоидни породи

Произход, качества и предназначение на породата

Родината на тези кучета е Италия, а името им в превод от латински означава „защитник, страж, телохранител“, което напълно отговаря на същността на породата. Данни за нея има от времето на Римската империя, още от преди хиляди години. Представителите й са интелигентни, смели и независими кучета и предпочитани домашни любимци.

виж в пълен размер

Външен вид

Височина: мъжки - от 64 до 68 см., женски - от 60 до 64 см.
Тегло: мъжки - от 45 до 50 кг., женски - от 40 до 45 кг.
Тяло: голямо, с добре оформена мускулатура, много силно 
Глава: с квадратна форма и с широка муцуна
Очи: с формата на бадем и в тъмен цвят
Уши: често се купират
Опашка: често се купира
Козина: къса
Окраска: черна, кафява, бежова, червена, сива или тигрова

Характер и поведение

По темперамент кане корсо са много дружелюбни, внимателни, с добър нрав, въпреки вида си на страшно куче, изключително предани на своите стопани. Отнасят се добре към децата от семейството, на което принадлежат. С другите домашни любимци също се разбират добре, дори към други кучета и по-малки животни като котките. Заради силно развитите си защитнически инстинкти се държат подозрително към непознати хора.

Отглеждане

Представителите на тази порода спокойно могат да се отглеждат в апартамент, но се нуждаят от ежедневни разходки и разнообразни упражнения. Могат да се отглеждат от семейства с деца и от хора, които нямат опит в гледането на кучета, тъй като са приятелски настроени и се поддават на обучение изключително лесно. Козината на кане корсото не изисква специфични грижи, само трябва да се разресва и да се минава с влажна кърпа от време на време, за да има хубав бляскав вид.

Здравословни проблеми и продължителност на живота

Кане корсо са предразположени към дисплазия на тазобедрената става и към очни проблеми, като т. нар. „черешово око“, но като цяло породата се отличава с много добро здравословно състояние и има висок праг на поносимост на болка. Средната продължителност на живота на тези кучета е 10-11 години.

Харесайте страницата ни във Facebook