Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Кавказка овчарка

Сподели:

Кавказка овчарка / Kavkazskaïa Ovtcharka (328) (Caucasian Shepherd Dog)

Порода от Втора група - секция 2 - Планински породи

Произход, качества и предназначение на породата

Родината на тази порода кучета са Кавказките планини между Черно и Каспийско море. Кавказките овчарки са умни, смели, лоялни, решителни и много отговорни кучета. В миналото са ги използвали предимно като пазачи на стадата с добитък, но днес се отличават и като много добри полицейски и военни кучета.

виж в пълен размер

Външен вид

Височина: от 64 до 72 см.
Тегло: от 45 до 70 кг.
Тяло: с добре развита мускулатура
Глава: с клиновидна форма и издължена муцуна
Очи: кръгли
Уши: високопоставени и с повече козина
Опашка: плътна, носи се ниско и е леко завита
Козина: водоустойчива, плътна, дълга или къса
Окраска: сива, жълта, бриндъл, бяла, ръждива, червена

Характер и поведение

Кавказките овчарки са много дружелюбни кучета с независим характер, които се отнасят добре към всички членове от семейството, на което принадлежат. Подозрителни са към други кучета и към непознати хора, което е резултат от силно изразените им защитнически инстинкти.

Отглеждане

виж в пълен размер

Добре е да се отглеждат в къща с просторен двор или ферма, защото се нуждаят от много пространство и движение, за да изразходват енергията си. Студеният климат е препоръчителен за отглеждането им, а най-подходящите за тях стопани са активни семейства или фермери, които имат опит в отглеждането на кучета, тъй като породата може да бъда доста упорита понякога. При обучението на кавказките овчарки е важно да се използват само положителни методи и възпитанието им да започне от възможно най-ранна възраст. Козината им трябва често да се разресва, за да не се заплита и да има хубав външен вид. Къпането не се препоръчва, освен ако не е наложително.

Здравословни проблеми и продължителност на живота

Кавказките овчарки са предразположени към сърдечни проблеми и дисплазия на тазобедрената става, но като цяло се радват на добро здраве. Средната продължителност на живота им е около 10-11 години.

Обяви за Кучета
Немска Овчарка Сивак
Немска Овчарка Сивак
Цена: 250 лв.
гр.Лом
Москова Стражавея
Москова Стражавея
Цена: 500 лв.
гр.Ботевград
​Бърз кредит в България: herdovapavla4@gmail.com
​Бърз кредит в България: herdovapavla4@gmail.com
Цена: Безплатно!
гр.Пловдив

Харесайте страницата ни във Facebook