Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Дого Аржентино

Сподели:

Дого Аржентино / Dogo Argentino (292)

Порода от Втора група - Секция 2 - Молосоидни породи

Произход, качества и предназначение на породата

Родината на това куче е Аржентина, както се подразбира от нейното наименование. Тези порода възниква в началото на 20-те години на 19 век и е създадена от Аугустин и Антонио Мартинес. В началото на своето разпространение породата се е използвала предимно за участие в боеве и не е била особено предпочитана, но в последствие тези смели кучета започнали да се използват от полицията и армията за намирането на наркотици. Те също така се отличават като много добри пазачи и ловци.

виж в пълен размер

Външен вид

Височина: от 61 до 69 см.
Тегло: от 36 до 45 кг.
Тяло: голямо и с добре развита мускулатура
Шия: дебела
Глава: голяма, изпъкнала отпред
Очи: черни
Носна гъба: черна
Уши: често се купират
Захапка: квадратна, много силна
Опашка: дълга
Козина: лъскава и къса
Окраска: бяла

Характер и поведение

Представителите на тази порода са много лоялни и прияни компаньони, но обичат да доминират, затова се препоръчва да бъдат социализирани от ранна възраст, това би предотвратило проблеми в поведението им. Много силно се привързват към стопаните си и не се чувстват добре, когато са сами, чувството за игнорираност със сигурност ще ги направи много нещастни. Ако бъдат възпитани от ранна възраст ще се отнасят значително по-добре с другите домашни любимци, особено с други кучета, към които са склонни да проявят агресия. Тези кучета имат силно развити защитнически инстинкти и компанията на непознати хора няма да им се хареса, трудно се доверяват.

Отглеждане

Породата може да се отглежда в апартамент, но има нужда да й се осигуряват редовни разходки. Подходящи стопани за нея са активни семейства с опит в отглеждането на кучета. Тези кучета ще се чувстват добре в компанията на по-големи и внимателни деца. Козината им се поддържа лесно, само трябва да се сресва сравнително често.

Здравословни проблеми и продължителност на живота

Дого Аржентино е предразположен към слънчеви изгаряния, глухота, измръзване и дисплазия на тазобедрената става, а средната продължителност на живота му е около 10-12 години.

Харесайте страницата ни във Facebook