Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Комондор

Сподели:

Комондор / Komondor (53)

Порода от Първа група - секция 1 - Овчарски кучета

Произход, качества и предназначение на породата

Породата най-вероятно е потомък на руската овчарка, която е била пренесена в Унгария преди векове чрез тогавашните нападения на маджарите в Русия. Комондорите се отличават като изключително смели и интелигентни кучета.

виж в пълен размер

Външен вид

Височина: мъжки - от 70 до 80 см., женски - от 65 до 70 см.
Тегло: мъжки - от 50 до 60 кг., женски - от 40 до 50 кг.
Тяло: с добре развита мускулатура, големи
Глава: голяма, муцуната е къса
Очи: в тъмен цвят
Уши: висящи, но не се открояват ясно заради цялостната космена покривка
Козина: дълга и мека на допир и е под формата на шнурове, оприличава кучето малко на овца и само козината тежи 7 кг.

Характер и поведение

Тези кучета са изключително предани на своите стопани и изграждат много силна връзка с всички членове от семейството, на което принадлежат. Съжителстват без проблеми с деца и други домашни любимци, а към непознатите са резервирани и подозрителни, което е резултат от силните им защитнически инстинкти. 

Отглеждане

Апартаментите и градските условия съвсем не са подходящи за отглеждането на тази порода. Най-подходящото жилище за комондорите е къща с просторен двор или ферма, само така ще могат да се движат свободно и да изразходват натрупаната си енергия. Важно е кученцата да се социализират от ранна възраст, в противен случай техните стопани ще се сблъскат с тяхната своенравност и упоритост. Грижите за космената им покривка изисква много време, макар че не трябва да се сресва, важно е шнуровете да се отделят един от друг, за да се избегнат сплъстявания, а всичко това се прави изцяло на ръка. Възрастните кучета от породата изобщо не се скубят, което ги прави много добър избор за алергични хора. Ушите и лапите на комондорите трябва да се проверяват често, за да не се образуват инфекции.

Здравословни проблеми и продължителност на живота

Комондорите са предразположени към дисплазия на тазобедрената става, затлъстяване и проблеми с очите, а средната продължителност на живота им е около 10-12 години.

Харесайте страницата ни във Facebook