Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Чау-чау

Сподели:

Чау-Чау / Chow Chow (205)

Други наименования: Китайски шпиц

Порода от Пета група - Секция 5 - Азиатски шпицове и подобни породи

Произход, качества и предназначение на породата

Родината на тези кучета е Китай, а данни за тях има от преди 2000 години. В миналото представителите на породата са били използвани за теглене на двуколки, като ловни кучета и като пазачи на стадата с добитък. В наши дни чау-чау са много предпочитани кучета компаньони.

виж в пълен размер

Външен вид

Височина: от 46 до 56 см. 
Тегло: от 20 до 32 кг. 
Тяло: средно голямо, с добре развита мускулатура и широк гръден кош
Глава: квадратна, муцуната също има квадратна форма
Очи: с тъмен цвят, широко поставени
Уши: триъгълни, малки
Челюсти и зъби: има 44 зъба, а езикът му е синьо-черен 
Опашка: покрита с рунтава козина, носи се нагоре
Козина: вълниста и гъста, твърда или мека на допир
Окраска: синя, черна, сива, кремава, червена, светлокафява 

Характер и поведение

Чау-чау е изключително интелигентно, дружелюбно и с много уравновесен характер куче, което изгражда специална връзка със своите стопани и се отнася добре с децата и другите домашни любимци, с които са отраснали заедно. Към непознатите е подозрително, което го прави надежден охранител.

Отглеждане

виж в пълен размер

Представителите на породата спокойно могат да се отглеждат  в апартаменти, тъй като не са особено активни и не се нуждаят от много дълги разходки и упражнения. Задължително обаче трябва да се разхождат всеки ден, тъй като са предразположени към затлъстяване. Добре е да се знае, че породата не е подходяща за отглеждане на места с по-топъл климат. За предпочитане е стопаните на такива кучета да имат известни познания за възпитанието им, тъй като те са доста упорити и с изявени териториални инстинкти. Ето защо е важно кученцата да бъдат социализирани от ранна възраст, за да не се появят проблеми в поведението им по-късно. Козината им трябва да се разресва редовно, за да изглежда добре.

Здравословни проблеми и продължителност на живота

Представителите на породата се определят като кучета с добро общо здраве, но са предразположени към очни проблеми, алергии и дисплазия на тазобедрената става. Средната продължителност на живота им е около 15 години.

Харесайте страницата ни във Facebook