Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Пули

Сподели:

Пули / Puli (55)

Други наименования: Унгарска мини овчарка

Порода от Първа група - секция 1 - Овчарски кучета

Произход, качества и предназначение на породата

Данни за тези кучета има от преди много векове, а родината им е Унгария. В миналото породата е преодоляла една опасност от изчезване, била е спасена от проведените селекционни програми през Втората световна война. Пулитата са били използвани предимно като стадни кучета, за което много им помагали доброто зрение и бързина.

виж в пълен размер

Външен вид

Височина: мъжки - от 41 до 46 см., женски - от 36 до 41 см.
Тегло: мъжки - от 11 до 16 кг., женски - от 9 до 14 кг. 
Тяло: средно по размер и с квадратна форма
Глава: има обла форма и е покрита с много козина
Очи: с бадемовидна форма
Носна гъба: тъмна
Уши: висящи
Опашка: носи се над гърба
Козина: тя се състои от характерни за породата кичури, наподобяващи шнурове
Окраска: бяла, сива, черна

Характер и поведение

Пулитата са много умни, забавни и лоялни кучета, очарователни компаньони за всеки човек. Трудно биха свикнали обаче с компанията на малки деца, затова не се препоръчва да се отглеждат с такива. Отнасят се добре с останалите домашни любимци в домакинството, а към непознатите са подозрителни и винаги нащрек.

Отглеждане

Апартаментите не са подходящи жилища за тези кучета, те се нуждаят от пространство и повече движение, за да изразходват енергията си и поддържат добрата си форма. Лесно се поддават на обучение, ако се отнасят добре с тях. Козината им изисква специфични грижи и не трябва да се разресва, а кичурите й да се отделят внимателно един от друг на ръка.

Здравословни проблеми и продължителност на живота

Представителите на породата са предразположени към очни проблеми, дисплазия на тазобедрената става и проблеми със слуха, но се отличават с много добро общо здравословно състояние. Средната продължителност на живота им е около 12 и повече години.

Харесайте страницата ни във Facebook