Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Ротвайлер

Сподели:

Ротвайлер / Rottweiler (147)

Порода от Втора група - Секция 2 - Молосоидни породи

Произход, качества и предназначение на породата

Произходът на тези кучета не е напълно изяснен. Има твърдения, че историята им е свързана с италианския мастиф. Днес ротвайлерите се отличават като много добри пазачи, полицейски кучета и преследвачи.

виж в пълен размер

Външен вид

Височина: мъжки - от 61 до 69 см., женски - от 56 до 63 см.
Тегло: мъжки - от 43 до 59 кг., женски - от 38 до 52 кг.
Тяло: с добре оформена мускулатура, много силно и здраво
Шия: с добре развита мускулатура
Глава: с дълга муцуна и закръглени скули
Очи: имат бадемовидна форма и са тъмни на цвят
Уши: клепнали, с триъгълна форма
Челюсти и зъби: характеризира се с една от най-силните захапки 
Опашка: често се купира
Козина: къса, лъскава, гъста и с прав косъм
Окраска: жълто-кафяво с черно

Характер и поведение

Ротвайлерите са умни, много решителни и предани на своите стопани кучета. Отнасят се добре с децата от семейството, с които са отраснали заедно, а към други кучета е много вероятно да се държат агресивно, причина за което са силно изявените им териториални инстинкти. В компанията на непознати хора са много подозрителни и винаги нащрек, което ги прави отлични кучета пазачи.

Отглеждане

виж в пълен размер

Представителите на тази порода имат нужда от пространство, най-добре е да се отглеждат в къща с голямо дворно място. За ротвайлерите е много важно движението и разнообразните упражнения, само така те ще изразходват енергията си и ще се чувстват в добра психическа и физическа форма. Добре е да бъдат социализирани от възможно най-ранна възраст от хора, които имат опит в отглеждането на кучета. По време на обучението им е важно да разберат кой е техният господар, но в същото време не трябва да се използват груби методи. След правилна социализация и възпитание ротвайлерите могат да се превърнат в дружелюбни и приятни компаньони. Козината им се поддържа много лесно.

Здравословни проблеми и продължителност на живота

Ротвайлерите са предразположени към затлъстяване, проблеми с очите и дисплазия на тазобедрената става. Средната продължителност на живота им е около 10-12 години.

Харесайте страницата ни във Facebook