Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Тоса ину

Сподели:

Тоса ину / Tosa (260)

Други наименования: Мастиф тоса ину; Японско бойно куче

Порода от Втора група - Секция 2 - Молосоидни породи

Произход, качества и предназначение на породата

Родината на тези кучета е Япония, а данни за породата има от 50-те години на 19 век. В миналото представителите на породата били използвани най-вече като участници в кучешки боеве, но в наши дни те се нареждат сред националните съкровища на родината си. За съжаление се срещат все по-рядко.

виж в пълен размер

Външен вид

Височина: до 60 см.
Тегло: от 37.5 до 90.5 кг. 
Тяло: много голямо и с добре развита мускулатура
Шия: с добре оформена мускулатура
Глава: голяма, муцуната е с квадратна форма
Очи: с бадемовидна форма, понякога се срещат бръчки около тях
Уши: висящи, не много големи
Опашка: носи се надолу
Козина: гъста, с къс косъм
Окраска: червена, жълто-кафява, черна, жълта, бежова

Характер и поведение

Тоса ину са изключително умни, решителни, дружелюбни и предани на своите стопани кучета. Отнасят се чудесно с децата и другите домашни любимци в семейството, с които са отраснали заедно. Към непознатите е нормално да са подозрителни, което ги прави подходящ избор за кучета пазачи.

Отглеждане

виж в пълен размер

Представителите на породата могат да се отглеждат в малки жилища или апартаменти, стига да се извеждат всеки ден на разходки. Препоръчва се стопаните им да ги социализират от възможно най-ранна възраст. Тоса ину се поддават лесно на обучение, но очакват единствено добро отношение, в противен случай могат да се появят проблеми в поведението им. Козината им не се нуждае от специални грижи и се поддържа лесно.

Здравословни проблеми и продължителност на живота

Тоса ину са предразположени към очни проблеми, затлъстяване, дисплазия на лакътната и тазобедрената става, а средната продължителност на живота им е около 10-12 години.

Харесайте страницата ни във Facebook