Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Фландърско бувие

Сподели:

Фландърско Бувие / Bouvier des Flandres/Vlaamse Koehond (191) 

Други наименования: Фландърско пастирско куче

Порода от Първа група - секция 1 - Овчарски кучета

Произход, качества и предназначение на породата

Родното място на тези кучета е областта между Холандия и Франция, а името им идва от френската дума за говедар. В миналото представителите на породата се използвали за изпращане на кореспонденция, за откриването на ранени войници по време на Втората световна война и като стадни кучета.

виж в пълен размер

Външен вид

Височина: мъжки - от 58 до 71 см., женски - от 56 до 69 см. 
Тегло: мъжки - от 34 до 50 кг., женски - от 27 до 36 кг.
Тяло: голямо, с добре развита мускулатура
Глава: голяма, с дълга и широка муцуна и с характерни за породата брада и мустаци
Очи: с кръгла форма и тъмен цвят
Носна гъба: тъмна
Уши: малки, прави
Опашка: носи се нагоре
Козина: рунтава
Окраска: черна, светлобежова, сива

Характер и поведение

Представителите на тази порода са изключително смели, умни, трудолюбиви, решителни, жизнени, дружелюбни, любвеобилни и предани кучета. Разбират се чудесно с децата и другите домашни любимци от семейството, на което принадлежат, но понякога компанията на други кучета може да ги направи раздразнителни. Към непознатите се отнасят с подозрение, а това означава, че ще се справят добре като кучета пазачи.

Отглеждане

виж в пълен размер

Фландърското бувие може да се отглежда в апартамент, но се нуждае от ежедневни разходки. Подходящите стопани за него са активни семейства, които обичат да прекарват повече време със своя четириног любимец. Тези кучета се поддават лесно на обучение и бързо заучават нови команди. Козината им се нуждае от често разресване и периодично подстригване, за да изглежда добре. Добре е да се знае, че местата с топъл климат не са подходящи за отглеждането на тази порода.

Здравословни проблеми и продължителност на живота

Фландърското бувие се отличава с добро общо здравословно състояние, но е предразположено към дисплазия на тазобедрената става и проблеми с очите. Средната продължителност на живота му е около 10-12 години.

Харесайте страницата ни във Facebook