Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Френски мастиф

Сподели:

Френски мастиф / Dogue de Bordeaux (116)

Други наименования: Дог де Бордо

Порода от Втора група - Секция 2 - Молосоидни породи

Произход, качества и предназначение на породата

Родината на тези кучета, както си личи още от тяхното име, е Франция. Твърди се, че те са били резултат от кръстосването на няколко различни вида мастифи. Френските мастифи се отличават като изключително смели кучета, които се справят отлично като охранители и помощници в лова.

виж в пълен размер

Външен вид

Височина: от 58 до 75 см.
Тегло: от 54.4 до 65.2 кг.
Тяло: с големи размери и широк гръден кош
Шия: набръчкана
Глава: голяма, широка и с бръчки, има къса муцуна и висящи устни
Носна гъба: голяма
Уши: малки
Опашка: носи се надолу
Козина: къса, мека
Окраска: в различните нюанси на червеното, а по гърдите и крайниците може да има бели шарки

Характер и поведение

Френските мастифи са много търпеливи и предани кучета. Имат способността силно да се привързват и са способни на всичко, за да защитят своите стопани, когато ги грози опасност. Възможно е мъжките представители на породата да се държат по-агресивно към други мъжки кучета, но това е типично и за много други породи кучета. Френските мастифи имат силно изразени защитнически инстинкти и в компанията на непознати са обикновено подозрителни и постоянно нащрек.

Отглеждане

виж в пълен размер

Тези кучета могат да се отглеждат в апартамент, но се нуждаят от редовни разходки, за да поддържат добра здравословна форма. Като цяло породата не е много активна и не трябва да се преуморява с дълги преходи. Добре е стопаните им да имат известен опит в отглеждането на кучета, в противен случай ще изпитват трудности. Важно е кученцата да бъдат социализирани от ранна възраст, за да се избегнат евентуални проблеми в поведението им по-късно, както и да бъде овладяна агресията към други кучета. Козината на тези кучета се нуждае само от разресване, за да изглежда добре.

Здравословни проблеми и продължителност на живота

Френските мастифи са предразположени към кожни проблеми, дисплазия на тазобедрената става и сърдечни проблеми, а средната продължителност на живота им е около 10-12 години.

Харесайте страницата ни във Facebook