Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Анатолийска овчарка

Сподели:

Анатолийска овчарка / Coban Köpegi (331) (Anatolian Shepherd Dog)

Други наименования: Анатолийски карабаш

Порода от Втора група - Секция 2 - Планински породи

Произход, качества и предназначение на породата

виж в пълен размер

Родината на анатолийската овчарка е Анадола, Турция, а данни за нея има още от древността. Породата става популярна извън родината си през 1970 година. Предполага се, че се е получила след кръстосването на акбаш с кангал. Анатолийските овчарки са интелигентни, много силни, смели, издръжливи и лоялни. В миналото са ги използвали като пазачи на оборите и стадата от мечки, чакали, гепарди и вълци. 

Външен вид

Това е едно от най-големите кучета по света.
Височина: мъжки - от 71 до 76 см., женски - от 66 до 71 см.
Тегло: мъжки - от 45 до 68 кг., женски - от 41 до 59 кг.
Тяло: голямо и с добре развита мускулатура
Глава: голяма и широка, с квадратна муцуна
Очи: с бадемовидна форма и будно изражение
Уши: с V-образна форма, висящи надолу
Опашка: дебела и завита в края
Козина: къса, твърда на допир, гъста, с мек и гъст подкосъм
Окраска: среща се в най-различни цветове, но най-често е светлобежова, черна и бяла, като в някои случаи ушите и лицето на кучето са черни на цвят

Характер и поведение

Анатолийската овчарка е решително, независимо и доста своенравно куче, което обича да доминира и подчинението не е от силните му страни. Отнася се добре към по-големите и внимателни деца от семейството, на което принадлежи, но към други би била резервирана и трудно ще свикне с компанията им. Към другите домашни любимци се държи добре, но само ако не са агресивни. Към непознатите анатолийската овчарка е способна да демонстрира агресия, но всичко зависи от възпитанието и социализацията на кучето.

Отглеждане

Апартаментите не са подходящи за отглеждането на тези кучета. Те имат нужда от пространство и много движение всеки ден. Най-добре е стопаните им да са активни семейства и да имат опит в отглеждането на кучета, тъй като тази порода може да бъде доста упорита. Анатолийските овчарки трябва да се обучават от ранна възраст и към тях да се подхожда с търпение, защото в противен случай могат да станат много своенравни. Обучението им не е лесна задача, много е важно да бъдат правилно социализирани и да знаят кой е господарят, за да му се подчиняват. Козината им не изисква специални грижи, само разресване 1-2 пъти седмично, а по време на линеене по-често.

Здравословни проблеми и продължителност на живота

Анатолийската овчарка е предразположена към проблеми с щитовидната жлеза и очите, дисплазия на колянната и тазобедрената става и ентропиум. Също така тя е и силно чувствителна към химикали. Средната продължителност на живота й е около 12-15 години.

Цена: 700$ - 1000$

Уикипедия

Развъдници

 

Обяви за Кучета
Търся дом
Търся дом
Цена: Безплатно!
гр.Добрич

Харесайте страницата ни във Facebook