Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Породите кучета, които са особено подходящи за мъже

Сподели:

  Кучета. Те заемат важно място в живота на хората от далечни времена. Те са добри другари в различни начинания, лоялни приятели, помагат на хората да се справят по-лесно със стреса и самотата и допринасят за поддържането на добро здраве, инициирайки постоянни игри и занимания, свързани с физическо натоварване. Но най-ценното им качество си остава безграничното, неподвластно на времето, приятелство, което са способни да предложат на своите стопани.

  Мъжът и жената като представители на два противоположни пола срещат немалко различия в отношенията по между си. И от двата пола има силно изявени природолюбители и поклонници на животните. Що се отнася до конкретните породи кучета, изникват редица разминавания във вкусовете. С известни изключения, може да се каже, че по-голямата част от мъжете обичат по-едрите породи от рода на мастиф и териер, докато представителките на нежната половина на човечеството са склонни да развият дълбока привързаност към по-малки кученца като чихуахуа, мопс, померан, пудел, папийон и др.

 

  А какви породи кучета харесват мъжете? Не е тайна, че голяма част от представителите на мъжкия пол избират за свой домашен другар т.нар. „по-мъжкарски” породи кучета. Ето кои са те:

 

Бернски зененхунд

  Кучетата, които произхождат от тази порода, са силни, подвижни, умни и възприемчиви. Бернският зененхунд произлиза от планинските райони на Алпите и в миналото хората са го отглеждали заради ценните му качества. Тези животни са изпълнявали функции на пастирски кучета, пазели са стадата на овчарите, също и фермите. Освен това са били многообичани членове на семейството. Отличителни външни черти на породата са снажна структура и издължено тяло, покрито с пухкава мека козина. Добродушни са по природа и лесно се поддават на дресировка. Способни са да проявяват дълбока преданост към онези, на които държат. Могат да се гледат както на село, така и в голям град. За тях е много важно да разполагат с широко пространство, където да тичат и изразходват енергията си.

Мастиф

  Мастифите са кучета, които от години будят възхищението на хората заради своя кураж, жертвоготовност и развити ловни инстинкти. Неслучайно наред с немските овчарки мастифите са следващата порода, търсена за военни операции. Те са идеалният партньор на силния мъж. Мастифите имат силно развити закрилнически инстинкти спрямо дома и семейството, освен това се разбират чудесно с деца, което ги превръща в идеалните семейни кучета. Възпитанието и социализирането на мастифа трябва да започне отрано за да бъдат изгладени по-съществените черти от характера му и да се избегнат в бъдеще проблеми с поведението и най-вече проява на агресия спрямо непознати. Мастиф може да се гледа в градски условия, но при условие че има на разположение достатъчно място, където да лудува колкото иска.

 

Акита ину

  Японската порода Акита ину обединява кучета, които са добри пазачи и имат силно развити преследвачески умения. За това значително допринася и тяхната силна, внушителна структура. Акита са всеотдайни, внимателни, лоялни кучета и добри спътници в живота. От тях излизат отлични пазачи на дома. На фона на забележителния им умствен и физически потенциал, Акита очароват и  с красивия си външен вид. Срещат се екземпляри с бяла, шарена или кафяво-сива на ивици и петна гъста и мека козина. Наред с развитите си охранителни инстинкти Акита ину са животни, които много държат на територията си, което ги прави склонни към враждебност спрямо непознати. Затова техните стопани трябва да започнат да ги възпитават и социализират от малки. Акита ину са енергични кучета и изискват ежедневни разходки. Гъстата им козина трябва да се сресва и почиства редовно.

 

Кане Корсо

  Кане Корсо е считана за една от „най-мъжкарските” кучешки породи. Името на тези величествени животни идва от латинската дума “cohors”, която означава "пазител" , "защитник", "бранител". Кане Корсо е порода, чиито качества хората ценят от далечни времена. В миналото са били отглеждани за лов за глигани, но освен това хората са разчитали на тях да охраняват дома и семейството, когато мъжете ги няма. До преди 1988 г. качествата на кучетата Кане Корсо не са били познати на жителите Южна Италия. По-късно обаче когато научават за тях, стават много търсени. Кане Корсо за много интелигенти и активни животни. Лесни са за дресировка, но трябва да се отглеждат на просторни места, където да бягат на воля.

 

Ротвайлер

  В миналото ротвайлерите са били отглеждани като пастирски кучета, чиято основна задача е била да охраняват стадата на фермерите. С течение на времето обаче тези масивни, вдъхващи респект кучета печелят сърцата на хората с присъщата си интелигентност, сила и свободолюбив дух. Представата на обществото за тях се променя в положителна посока и ротвайлерите започват да се търсят за семейни кучета. Днес ротвайлери се обучават за полицейски и военни кучета. Могат да се гледат както в къща с дворно място, така и в апартамент, стига да бъде достатъчно просторен. Ротвайлерът е силно куче, което ако реши, може да добие много заплашителен вид, който бързо би накарал потенциалния крадец да забрави намеренията си.

 

Боксер

  Боксерите са още един чудесен пример за порода, предпочитана за гледане от мъже. Те са силни и смели кучета, винаги готови да се "боксират" с предните си лапи. Но зад тази борбена натура се крие добродетелна душа на лоялно куче, готово да служи безрезервно на стопаните си. Боксерите са родени да закрилят тези, на които истински държат. Породата е създадена през XIX век. В началото хората са ги използвали като стръв в лова на бикове. По-късно ценните качества на боксерите стават всепризнати и това ги прави много търсени за отглеждане като домашни любимци. Заради качествата си на безупречни пазители и преследвачи те са желани за полицейски и военни кучета. Могат да се гледат на както на село, така и в голям град, стига да не се лишават от ежедневната доза физическо натоварване. Също така трябва да им се обръща нужното внимание, за да се чувстват щастливи.

 

Английски булдог

  Английският булдог е силно, подвижно и смело куче. Подобно на боксерите през XIX век такива кучета също са били използвани като стръв в игрите с бикове. Оттам произлиза и името им (bull от англ - "бик", dog - "куче"). За щастие хората сравнителни бързо започват да оценяват положителните им качества и постепенно англисйките булдози стават много търсени за гледане в домашна среда. Отличителни черти на породата са сплесканата муцуна, обратната захапка, късата козина и мускулесто тяло. Те са мили, добронамерени и внимателни. Определено не са пример за свръхенергични кучета, точно обратното, те обичат да си похапват и поспиват. Породата е предпочитана за отглеждане най-вече от мъже, но трябва да се има в предвид, че английските булдози не са подходящи за хора, които обичат спорта и всякакви други начинания, свързани с повишена физическа активност.

 

Кувас

  Кувас са древно тибетска порода кучета, известни с изключителната си смелост. През XV век много кучета Кувас са били вземани да служат за охрана и лов на унгарски и европейски владетели. По-късно породата навлиза и в ежедневието на овчарите, които започват да ги отглеждат за да им пазят стадата от крадци и хищници. Кучетата Кувас имат дебела гъста бяла козина, която ги пази от студа и благодарение на която успешно могат да оцеляват в суровия климат на планинските райони. Те са забележително умни  и държат на независимостта си. Проявяват сдържаност, смесена с подозрителност спрямо непознати. Изискват се доста усилия и търпение за да бъдат възпитавани както трябва, затова се препоръчва стопаните да пристъпят към дресировка още от ранна възраст. Присъщата им смелост и вроден инстинкт да защитават тези, които обичат, доказват, че от породата Кувас излизат много надеждни и верни семейни кучета. Много необвързани мъже ги търсят за гледане в домашна среда.

 

Стафордширски бултериер

  Както вече споменахме, мъжете клонят повече към териери и мастифи в избора си на домашно куче. Към настоящата селекция се прибавя и Стафордширския бултериер. Характерни черти на тези кучета са висок интелект, склонност да се подчиняват на команди, надеждност и кураж в най-висша форма. Въпреки скромното си, средно по размери телосложение, стафордширските бултериери впечатляват с нестихващата си енергия, подвижност и силна захапка. Те са добри по душа и обичат децата. Много мъже намират верен приятел за цял живот в тяхно лице. Важно е да се възпитат правилно, за да може в бъдеще тяхната сила и решителност да бъдат управляеми, в противен случай биха станали заплаха за околните.

 

Италиански грейхаунд

  Кучетата от тази порода са много любвеобилни. Впечатляващо е колко много енергия може да излезе от тях и колко бързо могат да бягат, предвид слабичките крака, с които ги е дарила природата. Името на породата се свързва с епохата на Ренесанса в Италия. Именно тогава те са се радвали на голяма почит и възхищение. Днес италианските грейхаунд кучета се гледат заради тяхната нестихваща енергия и пъргавина, които ги правят достойни участници за надпревара в най-различни състезания.

 

Сибирско хъски

  В плен на магията и обаянието на тази порода кучета попадат не само мъже, но и жени. Историята на сибирското хъски започва да се пише преди повече от 3000 години. Тези кучета са надарени с голяма сила и издръжливост, благодарение на която са успявали да оцеляват в коварния студ на сибирските полярни региони. Хората са ги впрягали в шейни и така са успявали да се придвижват по-бързо на дълги разстояния. Някои са можели да изминат над 60 км на ден. Сибирските хъскита впечатляват със своя забележителен интелект. Подават се на обучение и лесно възприемат команди. Важен момент в отглеждането им е да им се осигурява достатъчно време и място за тичане и игра, където да изразходват енергията си. Ако не се раздвижват достатъчно има опасност да започнат да проявяват деструктивно поведение.

 

Още породи кучета, предпочитани повече от мъже, отколкото от жени:

 

Немска овчарка

Далматинец

Ваймаранер

Немски дог

Коли

Бостънски териер

Доберман пинчер

Лабрадор ретривър

Родезийски риджбек

Ирландски сетер

Австралийска овчарка

Нюфаундленд

Американски питбул териер

Ирландски вълкодав

Тибетски мастиф

 

Обяви за Кучета
Немска Овчарка Сивак
Немска Овчарка Сивак
Цена: 250 лв.
гр.Лом
Москова Стражавея
Москова Стражавея
Цена: 500 лв.
гр.Ботевград
​Бърз кредит в България: herdovapavla4@gmail.com
​Бърз кредит в България: herdovapavla4@gmail.com
Цена: Безплатно!
гр.Пловдив

Харесайте страницата ни във Facebook