Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Ирландски вълкодав

Сподели:

Произход, качества и предназначение на породата

Родината на тези кучета е Ирландия, както се подразбира от наименованието им. Интересен факт от историята на породата е, че представителите й често са били подарявани на крале, а това показва колко ценени са били тези кучета в миналото. Породата е била застрашена от изчезване през 18 век, но за щастие е спасена чрез специални програми през миналия век. Ирландският вълкодав се отличава като много умно и смело куче, което се е използвало в лова на вълци и лосове.

виж в пълен размер

Външен вид

Височина: от 71 до 90 см., а в изправено положение достигат 2.1 м., което ги прави най-високите кучета изобщо
Тегло: от 40 до 69 кг.
Тяло:  голямо, с добре развита мускулатура
Шия:  мускулеста, дълга
Глава:  издължена
Очи:  изразителни
Уши: малки, клепнали
Опашка: дебела, дълга
Козина: твърда и груба
Окраска:  бяла, сива, червена или черна

Характер и поведение

Представителите на породата са мили, търпеливи и много социални кучета. Благият им нрав ги прави много приятни компаньони, които изграждат специална връзка със своите стопани и ще се чувстват щастливи да са повече време до тях. Отнасят се чудесно с децата и другите домашни любимци в семейството. Не е добър избор за куче пазач, защото компанията на непознатите не го притеснява, добронамерен е дори към тях.

Отглеждане

Породата може да се отглежда в апартамент, стига той да не е прекалено малък. Тези кучета не са особено активни и нямат нужда от много движение и все пак не трябва да се пропускат разходките им. Лесно се поддават на обучение, но то трябва да започне от възможно най-ранна възраст и да протече с много търпение, разбиране и любов, изцяло с позитивни техники на възпитание. Козината на тези кучета трябва да се сресва сравнително често, два-три пъти седмично ще е напълно достатъчно, за да се поддържа добрият й вид.

Здравословни проблеми и продължителност на живота

Ирландският вълкодав е предразположен към туморни образования, епилепсия, затлъстяване, очни и сърдечни проблеми, дисплазия на тазобедрената става. Средната продължителност на живота му е около 6-8 години.

Обяви за Кучета
Немска Овчарка Сивак
Немска Овчарка Сивак
Цена: 250 лв.
гр.Лом
Москова Стражавея
Москова Стражавея
Цена: 500 лв.
гр.Ботевград
​Бърз кредит в България: herdovapavla4@gmail.com
​Бърз кредит в България: herdovapavla4@gmail.com
Цена: Безплатно!
гр.Пловдив

Харесайте страницата ни във Facebook