Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Грейхаунд

Сподели:

Други наименования: Английска хрътка; Голяма английска хрътка

Произход, качества и предназначение на породата

Грейхаундът е древна порода куче, появило се преди много хилядолетия. Има данни, че породата е възникнала на арабска земя и най-вероятно е донесена в Европа от търговци и мореплаватели. Грейхаундите са способни да развиват скорост до 72 км/ч., с което автоматично се определят като най-бързите кучета. Освен това представителите на породата са много добри ловни кучета, надеждни пазачи и чудесни компаньони за всеки. Любопитно за тази порода е фактът, че грейхаундът е единственото куче, което се споменава в Библията.

виж в пълен размер

Външен вид

Височина: мъжки - от 71 до 76 см., женски - от 68 до 71 см.
Тегло: мъжки - от 29 до 36 кг., женски - от 27 до 31 кг., като някои представители на породата могат да достигнат 40-45 кг.
Тяло: слабо, елегантно, с добре развита мускулатура
Шия: дълга
Глава: издължена, с тясна муцуна
Очи: тъмни, блестящи, с умно изражение
Уши: малки, клепнали
Опашка: дълга
Козина: къса
Окраска: в най-различни цветове

Характер и поведение

Грейхаундите са кучета с много спокоен нрав, винаги приятелски настроени и лоялни към стопаните си. Привързват се силно и са много чувствителни, затова към тях трябва да се подхожда винаги с добро и с нужното уважение. Тези кучета се разбират добре с другите домашни любимци.

Отглеждане

Породата може да се отглежда в апартамент, но при условие, че се извежда редовно на продължителни разходки. Тези кучета биха се чувствали много добре в семейство с по-големи и внимателни деца. Много е важна ранната им и правилна социализация, защото в противен случай могат да станат доста срамежливи. Козината им се поддържа много лесно и не изисква специфични грижи.

Здравословни проблеми и продължителност на живота

Грейхаундът е предразположен към подуване на корема, тумор на дългите кости, проблеми с щитовидната жлеза, а освен това е и много чувствителен към медикаменти. Средната продължителност на живота му е около 10-12 години.

Обяви за Кучета
Немска Овчарка Сивак
Немска Овчарка Сивак
Цена: 250 лв.
гр.Лом
Москова Стражавея
Москова Стражавея
Цена: 500 лв.
гр.Ботевград
​Бърз кредит в България: herdovapavla4@gmail.com
​Бърз кредит в България: herdovapavla4@gmail.com
Цена: Безплатно!
гр.Пловдив

Харесайте страницата ни във Facebook