Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Коли

Сподели:

Коли (Дългокосместо коли) / Collie Rough (156)

Порода от Първа група - секция 1 - Овчарски кучета

Произход, качества и предназначение на породата

Родината на колито е Шотландия, а в миналото тези интелигентни кучета били развъждани, за да охраняват стадата с добитък. Днес представителите на тази порода са изключително популярни и обичани кучета по цял свят, като тази известност се дължи на телевизионния сериал „Ласи“, който дори има звезда по алеята на славата в Холивуд. 

виж в пълен размер

Външен вид

Височина: мъжки - от 61 до 66 см., женски - от 56 до 61 см.
Тегло: мъжки - от 27 до 34 кг., женски - от 23 до 29 кг.
Тяло: много елегантно и издължено, тези кучета притежават грация
Глава: с клиновидна форма
Очи: във формата на бадем и в тъмен цвят
Уши: прави, в триъгълна форма, като клепнали са само техните връхчета
Козина: дълга и твърда на допир или къса и мека; характерно за кучетата с по-дълга козина е наличието на грива около гърдите 
Окраска: синя, черна, бяла, триколор

Характер и поведение

Колито е много дружелюбно куче с много спокоен и приятен нрав. Представителите на тази порода силно се привързват и обичат да показват любовта си към всички от семейството, на което принадлежат. Чудесни са към децата, а другите домашни любимци приемат като приятели за цял живот. С непознатите са резервирани и подозрителни, но никога агресивни и не биха нападнали.

Отглеждане

За колитата е добре да имат на разположение къща с просторен двор или ферма, но ако им се осигуряват редовни разходки могат да се отглеждат и в апартамент. Лесно се поддават на обучение, което може да бъде изключително приятно за стопаните им. Козината на тези кучета изисква разресване всеки ден, за да има хубав и бляскав вид.

Здравословни проблеми и продължителност на живота

Колито е предразположено към очни проблеми, артрит и дисплазия на тазобедрената става, а средната продължителност на живота му е около 14-16 години.

Обяви за Кучета
Търся дом
Търся дом
Цена: Безплатно!
гр.Добрич

Харесайте страницата ни във Facebook