Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Стафордширски бултериер

Сподели:

Стафордширски Бултериер / Staffordshire Bull Terrier (76)

Други наименования: Стафордшир бултериер

Порода от Трета група - Секция 3 - Бултериери

Произход, качества и предназначение на породата

Родината на тези кучета е Англия, Стафордшир, както се подразбира още от тяхното име. В миналото са били използвани предимно като участници в кучешки боеве, а днес са най-вече приятна компания и обещаваща охрана в едно.

виж в пълен размер

Външен вид

Височина: мъжки - от 36 до 41 см., женски - от 33 до 38 см. 
Тегло: мъжки - от 11 до 17 кг., женски - от 10 до 16 кг.
Тяло: компактно и с добре развита мускулатура
Шия: широка, но къса 
Глава: с квадратна форма и характерни бръчки по челото на кучето
Очи: малки и с обла форма
Уши: клепнали
Опашка: носи се надолу
Крайници: с добре оформена мускулатура
Козина: гъста, с къс косъм и плътно прилепнала по тялото на кучето
Окраска: черна, бриндъл, синя, бежова, като се срещат често и бели шарки

Характер и поведение

Стафордширските бултериери са много интелигентни, забавни, дружелюбни, игриви и предани на своите стопани кучета. Силно се привързват и са чудесни с децата от семейството, на което принадлежат. Отнасят се добре и към другите домашни любимци, с които са отраснали заедно, но стига те да не са кучета, тъй като са с много силни териториални инстинкти. Към непознатите е нормално да са бдителни и винаги нащрек, което ги прави надеждни охранители.

Отглеждане

Породата може да се отглежда в апартамент, но се нуждае от редовни разходки, за да поддържа добра психическа и физическа форма. Много е важно кученцата да бъдат социализирани от малки, за да не се прояви желанието им да доминират, а щом пораснат ще е почти невъзможно да свикнат с командите на своя господар. За възпитанието им се препоръчват хора с известен опит, които ще съумеят да се справят с упоритостта на породата, при това изцяло с позитивни методи. Добре е да се знае, че прекалено горещото или прекалено студеното време не са добри за тях – предразположени са към прегряване и измръзване. Козината им се поддържа много лесно.

Здравословни проблеми и продължителност на живота

Тези кучета са предразположени към епилепсия, проблеми с очите и дисплазия на тазобедрената става, а средната продължителност на живота им е около 10-16 години.

Обяви за Кучета
4ay 4ay
4ay 4ay
Цена: 100 лв.
обл.Враца
Кученца лабрадор ретривър
Кученца лабрадор ретривър
Цена: 500 лв.
гр.Оряхово

Харесайте страницата ни във Facebook