Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Английски булдог

Сподели:

Английски булдог / Bulldog (149)

Порода от Втора група - Секция 2 - Молосоидни породи

Произход, качества и предназначение на породата

Родината на английския булдог е Великобритания, а данни за това куче има още от 17 век. Представителите на породата са силни, смели, горди, много решителни и интелигентни кучета. В миналото са ги използвали за борба с бикове, като участници в кучешки боеве, за преследване на дивеч и като пазачи на стадата с добитък. Днес тези кучета са най-вече приятни домашни компаньони и добри охранители.

виж в пълен размер

Външен вид

Височина: от 31 до 40 см.
Тегло: мъжки - от 24 до 25 кг., женски - от 22 до 23 кг.
Тяло: със средни размери, ниско, широко и с добре развита мускулатура, с дълбок гръден кош
Шия: къса, широка, мускулеста
Глава: голяма и широка, със сплескана и набръчкана муцуна 
Очи: със средна големина, кръгли и раздалечени, в тъмни цветове
Носна гъба: черна, с широки ноздри
Устни: горната устна на кучетата е увиснала и покрива долната му челюст
Уши: високо поставени, малки, тънки и клепнали напред
Челюсти и зъби: масивни, с квадратна форма, като долната челюст е пред горната и е обърната нагоре
Опашка: къса, носи се надолу, не се купира
Крайници: къси, раздалечени и мускулести
Козина: къса, права, гъста, гладка и лъскава
Окраска: златистокестенява; светлобежова; ръждива; бяла; сиво-бежова; тигрова; различни комбинации от тези цветове

Характер и поведение

Английският булдог е много мило куче, въпреки свирепото му изражение. Той притежава всички необходими качества за куче компаньон – има уравновесен нрав, дружелюбен е, нежен, много лоялен на стопаните си, игрив и забавен. Като малък е по-енергичен, а с течение на времето става много миролюбив и кротък. Силно се привързва към стопаните си, радва се на тяхното внимание и се нуждае от любовта и разбирането им. Сприятелява се с всички членове от семейството, на което принадлежи. Самотата не му се отразява добре и не се препоръчва да остава дълго сам. Английският булдог се разбира най-добре с децата и домашните любимци, с които са отраснали заедно. Кучетата от породата са популярни като надеждни пазачи, но не биха нападнали човек, не биха проявили агресия. Подозрителни са към непознати и не се доверяват толкова лесно. Сред любимите им занимания е мързелуването и съня, като интересен факт за тях е шумното им хъркане.

Отглеждане

Тази порода може да се отглежда в апартамент, но това трябва да се компенсира с редовни (но не много дълги) разходки и малко упражнения, за да се чувства в добра форма. Английският булдог се нуждае от грижовни стопани, които винаги ще се отнасят добре с него, а заради благия му характер не е задължително те да са хора с опит в отглеждането на кучета. Понякога може да бъде по-упорит, но бързо учи нови команди и е добър ученик. Жегата и студът не му понасят добре, както и да е затворен на топло и задушно място, например в кола. Козината му не изисква специфични грижи и се поддържа лесно.

Здравословни проблеми и продължителност на живота

Английският булдог е предразположен към респираторни заболявания, сърдечни и кожни проблеми, проблеми със зрението, проблеми с щитовидната жлеза и ентропия. Средната продължителност на живота му е около 8 години, като някои кучета доживяват и повече.

Цена: 1500$ - 2500$

Уикипедия

Развъдници

Развъдници в България

Обяви за Кучета
Подарявам боксери
Подарявам боксери
Цена: Безплатно!
гр.Кюстендил

Харесайте страницата ни във Facebook