Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Издайнически признаци на рак при кучетата

Сподели:

  Ракът, който е събирателно понятие за злокачествени туморни образувания, е определян като най-коварното заболяване на XXI век. Само през 2008 г. в света са починали 7.6 милиона души вследствие на боледуване от рак (по данни на Световната здравна организация). За съжаление не само хората, но и животните (най-често кучета, котки, маймуни и плъхове) са застрашени от болестите от групата на рака. При неправилно отглеждане, излагане на вредни влияния на околната среда, съществува голяма риск в организма на домашното куче да започнат да се развиват туморни клетки. Макар да няма застраховка срещу рак, според специалисти правилното отглеждане и здравословния начин на живот на кучето може да намали до 30% риска от развиване на раково заболяване, а колкото по-рано бъдат разпознати симптомите, издаващи коварната болест, толкова по-бърза ще бъде медицинската намеса и биха се избегнали фаталните последици.

 

  Всеки собственик на куче се страхува за здравето на любимеца си. Поставянето на диагноза рак на кучето е една от най-страховитите новини, които никой не иска да чува. Проучвания сочат, че едно на всеки три кучета е застрашено от развиване на някаква разновидност на рака.

 

Породите, при които рискът за рак е най-висок са:

·        Санбербар

·        Боксер

·        Бостън териер

·        Голдън ретривър

·        Немски дог

·        Болонка

·        Немска овчарка

·        Фландърско бувие

·        Бернска овчарка Зененхунд

·        Ротвайлер

 

  Всяко куче без значение дали е чистокръвно, или потомък на смесена порода може да покаже признаци на рак в даден момент от живота си. При възрастните кучета обаче рискът е по-голям. Кучетата също като хората могат да живеят дълго, ако водят здравословен начин на живот, който включва правилно хранене, редовни прегледи при ветеринар, достатъчна физическа активност според възрастта и теглото.

 

Ракът може да атакува здравето на кучето под различни форми. Най-често срещаните са:

·        Лимфома

·        Рак на млечните жлези

·        Меланома

·        Рак на простата

·        Остеосаркома (рак на костите)

·        Мастоцитома (тумор на мастните жлези) 

·        Хемангиосаркома (кардио тумор)

·        Злокачествена хистиоцитоза

·        Преходен клетъчен карцином

 

Значението на ранната диагноза

 Модерната ветеринарна медицина е много напреднала и продължава да се развива с бързи темпове, което дава надежди, че след време учените ще разполагат с лекове за много форми на кучешки рак. Не бива да се изключва и ролята на съвременните технологии, които дават сериозна опора в борбата в коварните болести. Болните кучета се подлагат на хирургически операции за отстраняване на тумора, следват химиотерапии, имунотерапии и лъчетерапии. Но най-важният момент, който определя успеха на едно лечение е откриването на болестта в ранен стадий, преди раковите клетки да са се размножили и поразили много жизненоважни органи.

 

Кои са ранните симптоми на раково заболяване:

  • Наличие на подутина или бучка, която не я имало преди и тя постепенно се увеличава с времето
  • Рани и възпаления, които не оздравяват
  • Загуба на тегло
  • Загуба (внезапна и необяснима) на апетит
  • Кървене от тялото на кучето
  • Трудности при хранене и преглъщане на храната
  • Загуба на сила и енергия, нежелание за игра, разходки и каквато и да било активност
  • Отпадналост, унилост, летаргия, скованост, липса на настроение
  • Трудности с дишането, уринирането и изхождането

 

Лечение

Има няколко вида ракови болести, които се лекуват с подходящото лечение или серия от процедури. По-голямата част от раковите болести не могат да се излекуват напълно. Специалисти препоръчват прием на лекарства, които биха облекчили болките и биха отлагали неизбежното колкото може по-дълго. 

 

Разпознаване на симптомите и ранно диагностициране

Раковите заболявания са много коварни, но ако се хванат в ранен етап и стопаните следват точните инструкции и предпазни мерки, кучето има големи шансове за живее дълго и здарво. Стерилизирането и кастрацията при кучета могат да предотвратят някои видове рак. Чрез тези процедури се предпазват женските кучета от рак на млечните жлези, а мъжките от рак на простата и рак на тестисите.

Поддържането на висока устна хигиена на кучето е друг начин за намаляване риска от тумор на устната кухина. Преди да давате храна на кучето прочете какво съдържа на етикета и се поинтересувайте отделно дали някоя от съставките не би допринесла за даден вид заболяване.

Редовно проверявайте тялото на кучето за наличие на някаква подутина или бучка. Не е задължително да се окаже, че е рак, но е повод за преглед при ветеринаря. Ако бучката продължава да расте, ветеринарят трябва да назначи биопсия, която да покаже дали бучката е образувана от ракови клетки.

Не бива да се пренебрегват неприятните миризми, идващи от кучето. Миризмата може да издава симптоми на рак на носа, на устната кухина или на ануса и ректума.

Изпражненията на кучето също е добре да се следят колкото и неприятно да е за някои. Сигнал за здравословен проблем са повръщане, диария, кръв при изхождане, гной или някакви други странни течности, излизащи от тялото на кучето.

Ако кучето има подут или разширен стомах, това може да се окаже причина за тревога, тъй като подуването на стомаха се причинява от вътрешно претоварване и тежест в храносмилателните процеси, което може и да се бъде симптом на раково заболяване.

Рани, които кучето има от доста време и така и не зарастват, могат да бъдат симптом за инфекция, вид кожно заболяване или начални признаци на рак.

Промяната в навиците свързани с ходене до тоалетна не бива да се пренебрегва. Кръв в урината и израженията са сигурен сигнал, че кучето е болно.

Затрудненото дишане и кашляне показва проблем, който може да е свързан с дробовете или болест на сърцето.

Харесайте страницата ни във Facebook