Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Санбернар

Сподели:

Санбернар / St.Bernhardshund (Bernhardiner) (61) (St. Bernard)

Други наименования: Швейцарски планински Бернардинер

Порода от Втора група - секция 2 - Планински породи

Произход, качества и предназначение на породата

Данни за тези кучета има още от преди много векове, дори съществуват твърдения, че санбернарите са роднини на тибетския мастиф. Днес те са се отличили като много добри спасителни кучета и способни охранители.

виж в пълен размер

Външен вид

Височина: от 61 до 70 см. 
Тегло: от 50 до 91 кг.
Тяло: голямо, с добре развита мускулатура и широк гръден кош
Шия: широка
Глава: има квадратна форма, къса муцуна и характерни бръчки по челото
Очи: в тъмен цвят 
Носна гъба: тъмна на цвят и с много добре развито обоняние
Уши: средно големи и висящи
Опашка: дълга
Козина: дълга или къса, гъста, устойчива на вода
Окраска: бяло с червено; бяло с бриндъл

Характер и поведение

Санбернарите са изключително интелигентни, смели, дружелюбни, любвеобилни, чувствителни и много предани кучета, които обожават стопаните си и всички от семейството, на което принадлежат. Не обичат да остават сами продължително време и се разбират чудесно както с деца, така и с други домашни любимци. Не случайно са получили славата си на много благородни кучета и титлата „нежен гигант“. Към непознатите се отнасят с подозрение, а това ги прави много надеждни охранители на дома и семейството.

Отглеждане

Санбернарите могат да се отглеждат в апартамент, но се нуждаят от ежедневни разходки, за да

виж в пълен размер

поддържат добра психическа и физическа форма. Обучението им протича сравнително гладко, но понякога ще са необходими повече търпение, разбиране и добро отношение от страна на техните стопани, за да бъдат постигнати наистина добри резултати. Козината на тези кучета се нуждае от редовно разресване, за да се поддържа красивият й вид.

Здравословни проблеми и продължителност на живота

Санбернарът е предразположен към проблеми със сърцето и очите, дисплазия на тазобедрената става и затлъстяване, също така е и много чувствителен към топлина. Средната продължителност на живота му е около 8-10 години.

Харесайте страницата ни във Facebook