Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

9 прекрасни „снежни” кучета

Сподели:

  Те са толкова красиви и имат забележително пухкава и гъста козина. Някой би помислил, че са творения на зимата - "снежни" кучета. Суровите полярни условия са среда, в която те най-добре умеят да оцеляват. „Снежните” кучешки породи са един от най-рано развъжданите. Когато са възпитани правилно, те се превръщат в сериозна опора на човека и неговата дейност. 

 

Колко породи „снежни” кучета познавате? Запознайте се с най-известните от тях.

 

Самоед

Тези кучета за родени в Сибир. Руското им име е „Самоедская собака”. Имат снежнобяло гъсто кожухче, което ги топли през студените зимни дни и нощи. Породата носи името на древно племе, което започва развъждането на тези кучета. Легендата гласи, че племето на самоедите и техните кучета са били изтласкани на север от други племена и така постепенно са достигнали до най-крайните части на света, където са земи на вечен сняг и лед. Кучетата самоед са доказали многократно, че студът не ги плаши. Днес тази порода е търсена за участие в експедиции към полярните области Арктика и Антарктика именно заради издръжливостта си на студ и тежки зимни условия.

 

Канадско ескимоско куче

Това е най-старата и най-рядко срещана чистокръвна порода домашно куче в полярната част на Северна Америка. В миналото такива кучета са били използвани като основно средство за придвижване на индианците инуити в Арктика, понеже са енергични и издържат на ниски температури. В периода 1950-1970 г. кралската планинска полиция на Канада организира масово избиване на канадски ескимоски кучета. Истинските мотиви за тази жестокост до днес остават неясни. Според древните инуити полицията е искала да унищожи кучетата използвани за впряг, за да изтласка индианците далеч от своите земи.

 

 

Санбернар

Ако се каните да участване в дълга снежна експедиция, вземете със себе си куче от породата Сан Бернард, което да ви пази, защото никога не се знае пред какви препятствия и лавини може да ви изправи студения зимен климат. Някъде през 1750 г. монасите от манастира "Великият Свети Бернард" в Швейцария започват да развъждат големи кучета с дебела козина, които са имали много добре развити способности да откриват хора, изгубили се из дебрите на снежните Алпи. Най-големият герой, представител на породата, се казва Бари. За периода 1800 - 1812 г. Бари успява да открие и спаси над  40 души, които са били тръгнали на пътешествие из Швейцарските Алпи и за малко не са загинали.

 

Сибирско и Аляско хъски

Хъскитата произхождат от районите на Североизточен Сибир. Тези кучета са много атрактивни на външен вид, освен това са енергични, пъргави и издръжливи. Това е защото носят гените на своите предшественици, които са оцелявали в студената и много сурова сибирска полярна среда. Древното племе чукчи, населявало Североизточна Азия се явяват създатели на тази красива порода.  Те започват да развъждат хъскита с идеята да ги впрягат в шейни, с които да пътуват на далечни разстояния. По-късно сибирското хъски (на руски се нарича „сибирский хаски„) добива широка популярност и в останалите точки на света. По време на златната треска представители на породата са пренесени в Аляска. А когато те се смесва с тамошната дива природа, се ражда нова интересна разновидност - Аляско хъски. Виден представител на тази порода е кучето Балто, което е емблематичен исторически образ. През 1925 г. Балто извършва смел подвиг като доставя серум, който помага на хората от град Ноум да се преборят с епидемията от дифтерит, която е властвала по това време. По-късно породата става много търсена в САЩ и Канада.

 

Бернска Овчарка Зененхунд

Среща се и с името Бернско пастирско куче. Естествената му среда са планинските райони на Швейцарските Алпи около град Берн. Бернските овчарки са били развъждани още от древността, за да помагат на пастирите и фермерите в бутането на каруците, с които са разнасяли стоки и най-вече храна. Кучетата са изпълнявали и роля на пазачи на добитъка. Смята се, че бернските овчарки за потомци на кучетата от вида мастиф, които древните римляни внасят в Швейцария преди повече от 2000 години.

 

Чау-чау

Наричат ги Songshi Quan, което в превод означава „пухкаво лъвоподобно куче”. Те приличат на големи плюшени мечета, но в действителност са нещо много повече от обикновено домашно куче, което всеки иска да задуши в прегръдките си. Родината на Чау-чау е Китай и по-конкретно северните планински части. Представителите на тази порода се отличават като изключително умели ловци, добри пастирски кучета, защитаващи стадата с добитък и верни пазачи на дома.

 

 

Гренлансдко куче

Породата гренлансдко куче е подобна на канадското ескимоско куче с тази разлика, че е малко по-тежка, по-ниска и с издължено телосложение. Природата е дарила тези кучета с много дебело кожухче, което ги пази при рекордно ниски температури от -45 до -55 градуса. Гренландските кучета са склонни да се привързват силно към стопанина си. Имат ясно изразена индивидуалност. Макар да се определят като сдържани и дистанцирани, много добре се справят с групови задачи. Те са добри, верни кучета, приятелски настроени към хората и носят типичен за скандинавците темперамент.

 

Аляски маламут

Още една достойна за възхищение порода кучета. Те са сходни с повечето полярни породи като аляското хъски, гренландско куче, канадското ескимоско куче и самоед.  Аляският маламут са домашни кучета, които са били използвани за впряг в шейни в Аляска. Те са силни и умеят да побеждават в битки. Отличават се с голяма издръжливост в тежки зимни условия. Името им се свързва с племето ескимоси, наречени маламути, които са населявали земите около Чукотско море. Това е най-древната и най-широко разпространена порода кучета за впряг в шейни, движени през полярните местности. Заедно с аляското хъски, аляският маламут е втората най-търсена порода за участие в състезанието с шейни „Iditarod”, което се провежда ежегодно в Аляска.

 

Пиренейско планинско куче

Снежнобелите представители на породата са силни, енергични и много смели. Историята за техния произход започва да ес пише много отдавна. Първоначално са били развъждани за кучета пазачи в планинските райони на френските и испанските Пиринеи. Тези кучета за пазели стадата от вълци и други хищници, а гъстата им козина успява да ги предпази от студа, характерен за планинските местности.

Обяви за Кучета
Лиза търси дом! Ще дам добри ръце
Лиза търси дом! Ще дам добри ръце
Цена: Безплатно!
гр.Варна
Седмица на Родословния ПОМЕРАН
Седмица на Родословния ПОМЕРАН
Цена: По договаряне
обл.София
Померан - мъжки с Родословие
Померан - мъжки с Родословие
Цена: По договаряне
обл.София
Померани - момче и момиче
Померани - момче и момиче
Цена: По договаряне
обл.София

Харесайте страницата ни във Facebook