Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Аляски маламут

Сподели:

Аляски маламут / Alaskan Malamute (243)

Порода от Пета група - Секция 1 - Северни впрегатни породи

Произход, качества и предназначение на породата

виж в пълен размер

Аляският маламут е арктическа порода куче, която произхожда от САЩ, щата Аляска. Представителите й са едни от най-големите северни кучета, които често се бъркат с хъски, но между двете породи има много съществени различия. Породата носи името на ескимоското племе, което е започнало развъждането й и на което тези кучета са помагали в лова и пренасянето на улова (най-често с участието си в кучешките впрягове).

Аляските маламути притежават голяма сила и издръжливост. Не са от най-бързите, но пък могат да теглят голям товар на дълги разстояния. Днес много кучета от породата са домашни любимци, но въпреки това са атлетични и способни да тичат, дърпат товари и плуват със своите стопани.

За известен период от време през златната треска в Клондайк в края на 19-и век, маламутите и други подобни породи стават изключително ценни за новите златотърсачи и заселници. По това време в Аляска маламутите вероятно са се чифтосали с външни породи. Целта обикновено е била да се подобри породата или да се увеличи броят на маламутите, които се намирали трудно. Това обаче не е оказало дълготраен ефект върху породата. ДНК анализ от 2004г е показал, че маламутите в действителност са едни от първите породи кучета и са генетически различни от останалите. Произходът им е датиран отпреди 3000 години, а според някои произлизат дори още по-отдавна.

Породата е официално призната през 1935г, най-вече благодарение на усилията на г-жа Ева Сийли. По време на Втората световна война обаче изчезва почти напълно. През 1947г са преброени само 30 регистрирани аляски маламута. Г-н Робърт Золър започва да развъжда кучетата, кръстосвайки индивиди от три различни линии, с което постепенно породата е възродена. Всички модерни маламути произхождат от тези три родословия и демонстрират комбинация от характеристики от всяко от тях в по-малка или по-голяма степен. Оттам са и естествените различия между кучетата от породата, които виждаме днес.

Външен вид

Външно аляският маламут прилича много на вълк, а проведените ДНК тестове показват, че приликата с вълците не е само във външността.
Височина: мъжки - от 61 до 66 см., женски - от 56 до 61 см.
Тегло: мъжки - от 36 до 43 кг., женски - от 32 до 38 кг.
Тяло: голямо и с много добре оформена мускулатура
Глава: голяма, широка и с голяма муцуна
Очи: с бадемовидна форма и с тъмнокафяв цвят, приличат на очите на вълк
Уши: изправени, със средна големина и триъгълна форма
Опашка: бухнала и завита над гърба
Козина: гъста и плътна
Окраска: едноцветна или комбинация от различни цветове - бяло, сиво, червено и черно, като са възможни маски по главата или тъмни шарки

Козината на аляския маламут е двупластова. Долният пласт е мазен и с вълнеста текстура, а дебелината му може да е до 5см. Външната козина е груба, по-дълга по гърба и не повече от 2-3см по тялото.

Главата е голяма, широка и с голяма муцуна. Ушите са малки, сравнени с главата, и щръкнали при тревога.

Аляският маламут е тежко куче, с по-масивно излъчване и структура от бързото сибирското хъски. Развъждано е заради силата и издръжливостта си, които са били много търсени при кучешките впрягове в Аляска.

Обичайните цветове са различни нюанси на сиво и бяло, черно и бяло, червено и бяло или чисто бяло. Породата е характерна с голямо разнообразие от окраски, включително маски по главата. Очите са с формата на бадеми и в различни нюанси на кафявото, макар по-предпочитани да са по-тъмните.

Опашката на аляския маламут е рошава и вирната нагоре, чак над гърба. Дългата козина на опашката топли кучето, когато то се свие в снега. Често то може да бъде видяно да обвива с опашката си лицето или носа.

Характер и поведение

Тези кучета са много енергични, социални, игриви, дружелюбни, любвеобилни, уравновесени, предани и изключително горди. Имат нужда от вниманието и любовта на своите стопани, към които силно се привързват. Самотата може да се отрази зле на поведението им и затова се нуждаят от стопанин с повече свободно време. Не забравяйте, че породата е създадена за тежка работа и голямото куче жадува за движение. Аляските маламути имат нужда от чести разходки и голям двор.

Като малки кученца, те са много игриви и пълни с живот. Един от лошите им навици е да гризат предмети, така че вкъщи трябва ги наблюдавате. В началото може да се противят на каишката, но са много интелигентни и се учат бързо.

Към по-големите и спокойни деца се отнасят изключително добре, дори са склонни да изградят специална връзка с тях и при нужда ще ги защитят. Въпреки това, както с всички големи кучета, добре е да внимавате. За маламутите не е необичайно да не понасят други кучета от същия пол, затова трябва да ги представяте с известна доза предпазливост на чужди кучета, независимо от размера им. Освен това могат да са агресивни към по-дребни животни, така че не е препоръчително да го пускате в компанията на котка, освен ако не са израснали заедно.

Не биха били добри кучета пазачи, тъй като в характера им отсъства необходимата подозрителност към непознати. Тези кучета възприемат своите стопани като част от глутницата, към която принадлежат, затова трябва да им се покаже кой е над тях в йерархията. Сред любимите им занимания е да копаят, също така много обичат да вият, което е добре да знаете преди да изберете такова куче.

Отглеждане

Апартаментите са крайно неподходящи жилища за отглеждането на тези кучета, защото се нуждаят от повече свободно пространство и много движение. Може да се отглеждат от семейства с поотраснали деца, които е за предпочитане да имат опит в отглеждането на кучета. Желателно е да се отглеждат в райони с по-студен климат и разходките през по-топлите часове на деня да се избягват.

Да се има предвид, че аляските маламути са майстори на бягството със силни изследователски инстинкти и никоя ограда не може да ги задържи задълго. Ако успеят да избягат, може да игнорират командите ви да се върнат и да тръгнат след някой елен или да добитък.

Много е важно да се социализират от ранна възраст, за да се притъпят ловните им инстинкти, като така по-лесно биха свикнали с други домашни любимци. Обучението може да протича по-бавно, заради упоритостта, която тези кучета понякога проявяват, но идеята да угодят на стопаните си може да ги направи много изпълнителни кучета с забележително добри обноски. От вас се изисква единствено търпение и постоянство. Козината им се нуждае само от често разресване.

Здравословни проблеми и продължителност на живота

Аляският маламут е предразположен към дерматологични заболявания и дисплазия на колянната става. Средната продължителност на живота му е около 12-16 години.

Цена: 750$ - 1200$

Уикипедия

Развъдници

Обяви за Кучета
4ay 4ay
4ay 4ay
Цена: 100 лв.
обл.Враца
Кученца лабрадор ретривър
Кученца лабрадор ретривър
Цена: 500 лв.
гр.Оряхово

Харесайте страницата ни във Facebook