Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Аляско хъски

Сподели:

Произход, качества и предназначение на породата

виж в пълен размер

Родината на аляското хъски е САЩ, щата Аляска, а породата се е получила след кръстоска на различни породи северни кучета. Аляското хъски е от групата на работещите кучета и е използвано предимно за теглене на шейни. Изключително интелигентно, енергично и издръжливо куче, което успява да устои и на много лоши климатични условия.

Външен вид

Височина: достигат до 50 см.
Тегло: мъжки - от 18 до 27 кг., женски - от 16 до 22 кг.
Тяло: по-голямо и по-слабо от това на сибирското хъски 
Очи: с бадемовидна форма, предимно кафяви, но се срещат и в син цвят
Уши: изправени и с триъгълна форма
Опашка: извита в сърповидна форма
Крайници: дълги и мускулести
Козина: къса или със средна дължина (не толкова гъста, колкото тази на сибирското хъски)
Окраска: среща се в много цветове

Характер и поведение

Аляските хъските понякога могат да бъдат доста своенравни, но освен това те са и много дружелюбни, мили, забавни, любвеобилни и решителни кучета. Имат голяма нужда от вниманието на своите стопани, силно се привързват към тях и няма да се чувстват добре ако често ги оставяте сами. Отношението на тези кучета към децата и другите домашни любимци зависи от това дали са израснали заедно, в противен случай приспособяването може да отнеме доста време. С други кучета е възможно да изградят силни приятелства и няма да се чувстват самотни в случаите, когато стопаните им не са с тях. С непознати аляското хъски се държи добре, което не го прави добро куче пазач, освен това много рядко можете да го чуете да лае.

Отглеждане

Аляското хъски може да се отглежда в апартамент, но трябва да му се осигуряват чести разходки, но е много важно те да не са през топлите часове на деня. Ако живеете на място с топъл климат, това определено не е подходящото куче за вас. Тези кучета лесно се поддават на обучение, бързо заучават нови команди и усещат какво се очаква от тях, но понякога се изисква повече търпение и постоянство, за да се постигнат добри резултати.

Здравословни проблеми и продължителност на живота

Аляското хъски е предразположено към проблеми с щитовидната жлеза и очите, но като цяло има много стабилно здраве. Средната продължителност на живота му е около 12-15 години.

Цена: 400$

Уикипедия

 

Харесайте страницата ни във Facebook