Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Самоед

Сподели:

Самоед / Samoiedskaïa Sabaka (212) (Samoyed)

Други наименования: Руски самоед; Азиатски шпиц

Порода от Пета група - Секция 1 - Северни впрегатни породи

Произход, качества и предназначение на породата

Родината на самоеда е Сибир, а името си породата получава от племето, което е започнало развъждането й. В миналото представителите на тази порода са участвали в лова, риболова и тегленето на шейните и са били много ценни помощници на своите стопани. Самоедите имат характерна извивка на устните, която много наподобява усмихнато изражение, ето защо често са определяни като „усмихнатите кучета“.

виж в пълен размер

Външен вид

Височина: мъжки - от 53 до 60 см., женски - от 48 до 53 см. 
Тегло: мъжки - от 20.5 до 30 кг., женски - от 16 до 20.5 кг. 
Тяло: с добре развита мускулатура
Глава: с издължена муцуна и широки скули
Очи: черни
Носна гъба: черна
Уши: прави и с триъгълна форма
Опашка: покрита с пухкава козина, носи се над гърба
Козина: дълга, гъста и мека на допир
Окраска: кремава, бяла

Характер и поведение

Самоедите са умни, дружелюбни, любвеобилни, социални, бързо адаптивни и много предани кучета, които се привързват изключително силно към стопанина си. Отношението им към децата и другите домашни любимци е чудесно, дори към непознатите са добронамерени, затова и не са най-правилния избор за кучета пазачи.

Отглеждане

виж в пълен размер

Породата може да се отглежда спокойно в апартамент, но се нуждае от редовни разходки, за да се чувстват представителите й в добра форма. Самоедите се поддават на обучение, но само ако то се провежда изцяло с положителни методи, кучетата очакват да получат добро отношение и разбиране от своя стопанин. Козината им трябва да се разресва сравнително често, но не се нуждае от други грижи.

Здравословни проблеми и продължителност на живота

Самоедът е предразположен към диабет, проблеми с очите и дисплазия на тазобедрената става, също така е много чувствителен към топлината. Средната продължителност на живота му е около 12-15 години.

Харесайте страницата ни във Facebook