Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Малко кученце в апартамент – защо не?

Сподели:

  Малките декоративни породи кученца сами по себе си са истинска атракция. Освен че са много красиви и мили и имат подчертана индивидуалност, те се разбират чудесно с малки деца и са идеални са отглеждане в апартамент. Изборът на малко домашно кученце зависи от няколко фактора - начин на живот на семейството, възраст на децата и размери на апартамента. За щастие има толкова голямо разнообразие от породи, така че ако една не отговаря на изискванията и желанията ви, лесно може да се насочи вниманието към друга. Преди всичко е от значение ясно да се виждат предимствата и недостатъците на отделните породи и на база това да се направи възможно най-точната преценка.

 

Разгледайте кратък наръчник с примерни породи малки кученца и разберете кои от тях сте склонни да приютите във вашето жилище.

 

Малтийска болонка

  Тази порода кучета много рядко се скубе, което ги прави идеални са семейства, в които някои членове имат алергия към косми. Малтийските болонки са дружелюбни и позитивно настроени. Могат да съжителстват еднакво добре с кучета и котки. Не обичат самотата, имат нужда от внимание (но не прекалено), затова не се препоръчват на хора, които често пътуват и не се задържат дълго у дома си. Имат дълга и права козина, която изисква редовно разресване. Важно е да има близост между болопнката и нейния стопанин, но без да се прекалява, защото това крие риск тя да развие поведенчески проблеми.

 

Бостън териер

  От тях може да очаквате да бъдат чудесни семейни кучета. Те са способни да развиват много дълбока връзка с деца. Отглеждането им не излиза толкова скъпо. Не се нуждаят от постоянно разресване, защото нямат дълга козина. От тях не пада козина и няма опасност да напълнят мебелите на дома с косми. Желателно е да се решат ежеседмично със специална четка, която да обира мъртвите косми. Добре би било кучето да се възпитава. По този начин ще се избегнат неприятни ситуации, в които териерът дъвче и унищожава мебели, обувки и други ценни части на интериора на дома.

 

Мопс

  Характерни за тези кученца са малките размери - къси крачета, малко телце, набръчкано лице и най-миловидното и разтапящо изражение на света. Кучетата мопс стават чудесни другари. Преди да си вземете мопс имайте предвид, че те са вироглави, упорити и убедителни. Склонни са да издават продължителни хриптящи и хъркащи звуци, които могат да нарушат среднощния сън на обитателите на жилището. 

 

Померан

  Те са нежни и симпатични малки пухчовци, но ако решат могат да бъдат много шумни. Разбират се добре с малки деца и са като красива украса, което засилва уюта на дома. Недостатък на породата е, че много се скубят и трябва редовно почистване на дома с прахосмукачка.

 

 

Чихуахуа

  Привидно смирения и кротък външен вид на тези кученца не бива да ви заблуждава. Те са дръзки, нахални и непредсказуеми и склонни да хапят деца, ако ги дразнят. Последното не ги прави удачен избор за семейства с малки деца, които още не знаят как се третират животни. Подушат ли куче започват да лаят без прекъсване. Имат нужда да им се обръща внимание. Положителните им качества се изразяват в безгранична лоялност към стопаните. Могат да живеят съвместно и в мир с котки. 

 

 

Миниатюрен Ризеншнауцер

  Тези кучета са игриви, любопитни и малко нахални на моменти. Не са склонни към агресия и точно това ги прави много подходящи за семейни кучета. Имат навик на лаят по непознати, които минават наблизо, лаят и при най-малкия шум, който чуят отвън. Децата бързо свикват и искат да играят постоянно с миниатюрния Ризеншнауцер, а в замяна той им се отплаща с дълбока привързаност и обич.

 

 

 

Ши Тцу

  Хората си вземат такива кученца да другарче. Предпочитани са пред други породи заради благия си нрав, нежни маниери, добро поведение. От тях стават чудесни приятели. Разбират се отлично с деца. Имат гъста козина, но за щастие не се скубят много. Въпреки това козината им се нуждае от редовно ресане. Ако си търсите верен и любвеобилен другар и дома, вземете си Ши Тцу. Няма да сбъркате!

 

Миниатюрна болонка

 

Това са много чувствителни и срамежливи кученца, което ги прави подходящи да се гледат от хора, които живеят сами. Добре се разбират с други породи кучета, деца и други животни, стига само да им се даде време да излязат от черупката си.  Лесно свикват със стопаните си и се привързват към тях. Козината им изисква редовно ресане.

 

Папийон

Папийоните са една от най-препочитаните породи кучета за гледане в апартамент. Те са интелигентни, чувствителни и състрадателни към хората. В някои страни ги обучават за кучета-терапевти, защото притежават уникалната способност да усещат когато даден човек може да получи епилептичен припадък. Те са наистина чудесен избор за домашно кученце.

 

 

Пекинез

 

Те са много любящи кученца. Нямат нужда от много активност и игри, достатъчно е само да бъдат разхождани. Способни са да засвидетелстват много обич на стопаните си и се разбират много добре с деца. Имат вродени истинските да защитават близките си. Въпреки дългата си козина пекинезите не се скубят много, но трябва да се решат най-малко веднъж месечно. Лесни са за гледане и играта с тях е истинско удоволствие. Недостатък е, че възпитаването им трае по-дълго отколкото при други породи, но търпението после се възнаграждава.

 

Това е само малко списъче включващо най-популярните породи малки кученца, които лесно свикват да живеят в апартамент. Всички са мили, лоялни и дружелюбни и изискват минимални грижи, за които се отплащат подобаващо. Каквато и порода да изберете, не забравяйте да се грижите добре за животното - къпете го когато е нужно, мийте му зъбите, сресвайте козината и най-важното – обичайте го. Изберете идеалното куче за вас и тогава в живота ви ще има още един повод за радост.

Харесайте страницата ни във Facebook