Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Малтийска болонка

Сподели:

Произход, качества и предназначение на породата

Малтийските болонки са едни от най-древните европейски породи кучета, като данни за тях има от преди 3000 години. През Средновековието тази порода е била любима на благородниците. Днес тези интелигентни и лесно адаптивни кучета са много популярни и предпочитани домашни любимци. 

виж в пълен размер

Външен вид

Височина: мъжки - от 21 до 25 см., женски - от 20 до 23 см.
Тегло: от 3 до 4 кг.
Тяло: компактно
Шия: дълга
Глава: със закръглени скули, издължена и с остър край муцуна
Очи: тъмни
Носна гъба: тъмна 
Уши: висящи
Опашка: с бухнала козина и се носи завита над гърба
Козина: дълга, мека
Окраска: кремава, бяла

Характер и поведение

Малтийските болонки са дружелюбни, социални, забавни и игриви кучета, които несъмнено ще се привържат силно към своите стопани, особено много към един човек от семейството, на което принадлежат. Самотата им се отразява много зле, защото обожават да са център на внимание. Добри са към послушните и пораснали деца и към другите домашни любимци. Имат силно развити защитнически инстинкти и веднага ще предупредят с лай ако усетят компанията на непознати и почувстват някаква заплаха.

Отглеждане

Малтийските болонки спокойно могат да се отглеждат в апартамент, но се нуждаят от ежедневни разходки и от вниманието на своите стопани. За тях е най-добре да са любимци на хора с повече свободно време, което да споделят заедно. Обучението им преминава лесно, имат отлична памет и учат бързо нови команди. Козината на тези кучета трябва да се сресва всеки ден, за да изглежда добре, но като цяло пада малко, което ги прави подходящ избор за алергични хора. Препоръчително е малтийските болонки да се къпят периодично. 

Здравословни проблеми и продължителност на живота

Макар породата да се отличава с добро здраве, възможно е да се появят проблеми с очите, зъбите и колянните стави на кучетата. Средната продължителност на живота на малтийските болонки е около 15-18 години.

Малтийски болонки
Малтийски болонки
Цена: По договаряне
гр.София
Малтийска болонка
Малтийска болонка
Цена: По договаряне
обл.София
Йоркширски териер
Йоркширски териер
Цена: 800 лв.
обл.София

Харесайте страницата ни във Facebook