Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Папийон

Сподели:

Произход, качества и предназначение на породата

Представителите на тази порода са били любимци на аристократите през Ренесанса, а името им се дължи на техните уши, които приличат на криле на пеперуда (в превод от френски „папийон“ означава „переруда“). Папийоните са известни още като „шпаньоли джуджета“, които в наши дни са много желани домашни компаньони.

виж в пълен размер

Външен вид

Височина: мъжки - от 20 до 28 см., женски - от 20 до 28 см.
Тегло: мъжки - от 4 до 5 кг., женски - от 3 до 4 кг. 
Тяло: компактно
Шия: къса
Глава: с дълга муцуна и заоблени скули
Очи: в тъмен цвят
Носна гъба: в тъмен цвят
Уши: много големи и прави, покрити с козина на кичури
Опашка: покрита с пухкава козина, носи се над гърба на кучето
Козина: дълга, мека на допир
Окраска: бяла с шарки в най-различни цветове

Характер и поведение

Папийоните са много дружелюбни, социални, забавни, игриви и предани кучета, които силно се привързват към своите стопани. Чудесни са с внимателните и по-големи деца и се разбират добре с други домашни любимци, освен с други кучета. Към непознатите са подозрителни и винаги нащрек. Сред любимите им занимания е лаенето.

Отглеждане

Тъй като представителите на тази порода са доста шумни, отглеждането им в апартамент няма да е добро решение. Лесно се поддават на обучение и бързо учат нови команди, но е важно да се възпитават само с позитивни техники и похвали. Козината им трябва редовно да се разресва, за да изглежда добре.

Здравословни проблеми и продължителност на живота

Тези кучета се отличават с добро общо здраве, но са предразположени към проблеми с очите и колената. Средната продължителност на живота им е около 16 години.

Харесайте страницата ни във Facebook