Този сайт използва бисквитки за да предоставя услугите си. Като продължите да използвате сайта, Вие се съгласявате с условията за ползване Политика за поверителност

Чихуахуа

Сподели:

Други наименования: Късокосместо чихуахуа; Мексиканско модно чихуахуа

Произход, качества и предназначение на породата

Родината на една от най-малките и най-умни породи кучета в света е Мексико. Името им идва от щата, в който е била развъждана породата в началото на своето развитие. Също така тя се смята и за най-древната порода кучета в Северна Америка.

Външен вид

Височина: от 15 до 23 см. 
Тегло: от 1 до 3 кг.
Тяло: по-дълго, отколкото високо, с добре оформена мускулатура
Глава: със закръглена форма и леко остра муцунка 
Очи: кръгли и в тъмен цвят
Уши: прави, големи
Опашка: носи се над гърба
Козина: къса или дълга
Окраска: светлокафява, черна, кафява, бяла и други

Характер и поведение

Чухуахуатата са изключително смели, умни, дружелюбни, социални, забавни и лоялни кучета, очарователни компаньони за всеки човек. Имат склонността да изграждат специална връзка с един човек от семейството, на което принадлежат. Ще се държат добре с по-големите и внимателни деца, но няма да им е лесно да свикнат с компанията на други домашни любимци. Породата е с много силни защитнически инстинкти и определено е подходящ избор за куче пазач, което ще предупреди винаги с лай щом почувства опасност.

Отглеждане

Породата е с компактни размери, което я прави много подходяща за отглеждане в малки жилища и апартаменти, но е важно кучетата да се извеждат на разходка всеки ден. Лесно се поддават на обучение, но не е изключено понякога да проявят упоритост, ето защо се препоръчва да бъдат социализирани още от най-ранна възраст, така ще са по-послушни и бързо ще заучават команда след команда. През зимните месеци е добре да се обличат, за да не се разболяват. Козината им изисква само разресване сравнително рядко и не се скубе много, което ги прави подходящ избор за алергични хора.

Здравословни проблеми и продължителност на живота

Чихуахуато е предразположено към настинки, затлъстяване, проблеми със сърцето, диабет, ревматизъм, глаукома и дихателни проблеми. Средната продължителност на живота му е около 15-17 години.

Харесайте страницата ни във Facebook